Aydın kuru incirin üssü olacak

23 March Tuesday, 2021
Türkiye ve Dünya’nın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın, hayata geçirilen soğuk hava deposu projesi ile birlikte kuru incirin de üssü olacak.
Aydın kuru incirin üssü olacak Aydın kuru incirin merkezi olma yolunda adım adım ilerliyor.

Aydın Ticaret Borsası tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı GEKA’nın desteğiyle hayata geçirdiği soğuk hava deposu ile üreticilere destek olacak.
İncirliova ilçesi Erbeyli Mahallesi’nde 19 bin metrekarelik alan ve bin 800 ton kapasiteli tesis ile birlikte incir üreticisi de piyasa fiyatlarındaki dalgalanmalardan korunarak yılın 12 ayında satışı yapılabilecek.

Kalite ve pazarlama kapasitesi artan kuru incirin katma değerinin de artmasıyla Aydın’da ihracatın geliştirilmesine olanak sağlanacak.

Soğuk Hava Deposu’nu ziyaret eden GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, ihracat vurgusu yaptı. “Ajansımız, 2010 yılından beri tarım ürünlerinde katma değerin artırılması, örgütlülüğün ve verimliliğin sağlanması yönünde çalışmalar yapmakta. Bu çalışmaları da son yıllarda arttırmış durumdayız. Çünkü, tarım konusu Aydın’da bizim için önemli bir konu. Bu projenin Aydın’da özellikle incirin pazarlanmasına ve ihracat kapasitesinin artmasına büyük faydalar sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi.

Projenin yenilenebilir enerji ile enerjisini sağlayan bir proje olması nedeniyle de önemli ve farklı bir proje olduğunun altını çizen Akdoğan, tesisin güneş enerjisi panelleri ile büyük oranda elektriğini sağlayabildiğini söyledi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur da depolamanın gerekliliğine değindi. Aydınlı üreticilere ve Aydın Ticaret Borsası üyelerine soğuk hava deposunu en ekonomik şekilde kullandırarak Aydın ili ekonomisine katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade eden Çondur, diğer gıda üreticilerinin de depoyu kullandıklarını belirtti.

GEKA’nın 3 milyon TL hibe desteği sağladığı soğuk hava deposunun toplam proje bedeli 5,5 milyon TL oldu.
aydın incir depo soğuk hava