Aydın'ın Yenipazar ilçesinde hayata geçirilen proje kapsamında özelliğini kaybetmemiş yerli tohumlar itinalı bir çalışmayla tespit edilerek çoğaltılıyor.
Aydın'ın Yenipazar ilçesinde başlatılan proje kapsamında özelliğini kaybetmemiş yerli tohumlar itinalı çalışmalar sonucu tespit edilip çoğaltıldıktan sonra ilçe halkına dağıtılıyor.
Yenipazar Belediye Başkanı Mehmet Yüsran Erden, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, tarihi değerlerin yanı sıra yerli tohumu da kültürel varlık olarak görüp sahip çıktıklarını, bu kapsamda Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi ve Karaot Tohum Derneği ile "Yerel tohumların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması" projesini yürütmek için protokol imzaladıklarını söyledi.
Erden: "Kültür varlıklarına sahip çıkarken dedelerimizden, ninelerimizden bizlere miras kalan, tekrar üreyebilen, kısır olmayan, genetiğine müdahale edilmemiş, kromozomları ile oynanmamış yerli tohumlarımızı da unutmamamız gerekiyor" dedi.
Genetiğine müdahale edilmemiş, kromozomları ile oynanmamış yerli tohumları fideye dönüştürdüklerini anlatan Erden, üniversiteden destek alarak titiz bir çalışmayla tespit ettikleri 50-100 yıllık ürünlerin tohumlarını belediye tesislerinde fideye dönüştürdüklerini ve bu sayede ilk etapta üretilen 200 bine yakın fideyi bedelsiz olarak halka dağıttıklarını ifade etti.
Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar ise, proje kapsamında öncelikle çok eski yıllardan beri üretim yapan yaşlı çiftçilerin tespit edilerek yetiştirdikleri sebze ve meyveler üzerinde çalışma yapıldığını kaydetti.
Protokol çerçevesinde ilçede bir fidelik oluşturduklarını ve üreticilerden, domates, biber, patlıcan, bamya, börülce, kavun, karpuz, kereviz, lahana, pırasa, turp, havuç gibi meyve ve sebzeler topladıklarını aktaran Karapınar, "Bunların üzerinde üniversite tarafından gerçekten yerli ve standart çeşitler olup olmadıkları konusunda araştırma yapılıyor. Ürünlerin tohumları çıkarılarak burada fideye dönüştürülüyor" diye konuştu.
Karapınar ayrıca, proje kapsamında 5 aylık sürede yerli tohumlarla yaklaşık 200 bin civarında fide üretilip bunların çoğunun yeniden çiftçilere bedelsiz olarak dağıtıldığını da sözlerine ekledi.
Yerli üretim mersin balığından elde edilen havyarın, 2027'de...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Azerbaycan programı...
Devamını Oku ->
Küçükbaş hayvancılık üzerine başarılı projelere imza atan Tarım...
Devamını Oku ->
Nesli tehlike altındaki salep orkidelerini korumak amacıyla...
Devamını Oku ->
5. İstanbul Uluslararası Su Forumu İstanbul’da "Su Dirençliliğini...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Van’da Kırsal’da Bereket...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı tarım...
Devamını Oku ->
Yaz ayları yaklaşırken orman yangınlarına ilişkin tedbirler de...
Devamını Oku ->