Bafra Ovası’nda çeltik hasadı kutlamalarla başladı

06 October Thursday, 2022
Samsun Bafra’da 128 bin dekar alanda üretilen çeltiklerin hasadı 8. Çeltik Hasat Etkinliği ile başladı.
Bafra Ovası’nda çeltik hasadı kutlamalarla başladı Haber: Samsun İl Enformasyon
 
Samsun’da çeltik hasadı bu yıl sekizincisi düzenlenen hasat etkinliği ile başladı. 2 bin 200 çeltik üreticisinin 128 bin dekar alanda çeltik üretimi yaptığı Bafra Ovası’ndaki etkinlik çeşitli yarışmalar ve gösteriler ile eğlenceli anlara sahne oldu.

Etkinlikte konuşan Vali Zülkif Dağlı, markalaşmanın önemine dikkat çekti. Vali Dağlı “Bafra’mız çok verimli topraklar üzerinde. Çalışkan insanları, su kaynakları, iki ürün hatta zaman zaman üç ürün alınabilen bereketli toprağı ile ülkemiz için çok önemli nokta. Türkiye’yi besleyebilecek olan bir lokasyondayız. Bu kadar potansiyelimiz ve imkanımız var. Bu alanları daha da verimli hale getirmek suretiyle, bunu da yapmamamız için hiçbir nedenimiz yok. Daha neler yapmalıyız diye düşündüğümüzde birincisi her yıl şu para etti bu etmediydi diyerek konuşmamamız lazım. Neler yapmak lazım? Buna bakmak gerek. Verilen fiyatların çok çok iyi olduğunu özellikle de fındık, çeltik, ve mısır ifade etmek istiyorum. Bu anlamda Cumhurbaşkanımıza müteşekkiriz. Neler yapmamız gerekir diye düşündüğümüzde üretim planlamamızı biraz daha dikkate alamız gerekir. Yani bu yıl ne kadar kişi karpuz etmekte, ne kadar kişi mısır ekecek bunlarla ilgili bizim kaymakamlığımız bünyesinde yapmış olduğumuz bir çalışma var. Bunu şu an tarım bakanlığımızla geliştiriyoruz. Onun üzerine gitmek suretiyle Bafra’daki çalışmayı biz Türkiye’ye örnek bir model olarak ortaya koyabiliriz. Diğer yapmamız gereken konuştuğumuz ama artık bir an önce gerçekleştirmemiz gerektiğini düşündüğüm markalaşmayı sağlamamız lazım. Özellikle pirinçte markalaşma bizim için son derece önemli. Yani Bafra’nın pirinci çuvallara doldurulmak suretiyle başka bir yerlere götürülüp orada paketlenip oraların ismi verilmemeli. Ama sonuçta hepsi bizim memleketimiz bu konuda bir şeyimiz yok. Ancak Bafra’nın pirinci Bafra pirincidir. Bunu biz Türkiye’ye bu şekilde pazarlamamız, satmamız gerekir” dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da “23 Mayıs’ta Çeltik ekimini yapmıştık şimdide Bafra Karaburç mahallesinde çeltik hasadı yapacağız. Geçtiğimiz yıl 209 bin dekar ile 153 bin ton çeltik rekoltemiz gerçekleşti. Bu yılda 212 bin dekar alanda toplam 160 ila 165 bin ton arasında rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde baktığımızda Türkiye’de Çeltik ekim alanlarına baktığımızda Edirne ilimizden son ra 2. Sıradayız. Toplam 197 bin dekar alanla %16sını çeltiğin biz üretiyoruz. 2021 yılı içerisinde 1 Milyon ton Türkiye’de rekolte vardı. Bunun sadece 153 Bin tonunu Samsun’da ürettik. Samsun’da yapılan ekim alanlarına baktığımızda da 209 bin Dekar’ın 140 Bin Dekar’ı 100 Bin ton ile Bafra ilçesine ait. Yine 2021 yılı içerisinde çiftçimize 21 milyon 100 bin lira mazot, gübre ve fark ödemesi yaptık. 68 lira mazot, 8 lira gübre, 10 lirada fark ödemesi desteği ile 16 lirada sertifikalı tohum kullanım desteği var. 800 kilo alan bir çiftçimiz 172 lirada destekten faydalanıyor. Bu yılki açıklanan fiyatlara baktığımız da Baldo, Camme, Osmancık, Ronaldo-Vasco ve Luna grubu çeltik özellikle Bafra ve Samsun’da 13,50 lira ile 15 lira arası fiyat ile satılmakta.  Çiftçilerimize Bol bereketli bir sezon diliyorum.” diye konuştu.
verim bafra samsun çeltik üretim