Bakanlıktan ‘tuz’a sıkı takip

11 March Monday, 2019
Tarım ve Orman Bakanlığı, aşırı tuz tüketiminin azaltılması yönündeki çalışmalara aralıksız devam ediyor. Buna göre yıl sonundan itibaren hazır ambalajlı gıdalarda tuz miktarlarının belirtilmesi zorunlu olacak.
Bakanlıktan ‘tuz’a sıkı takip

Tarım ve Orman Bakanlığı, aşırı tuz tüketiminin azaltılması yönündeki çalışmalara bu hedef doğrultusunda devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışmayla yılsonundan itibaren hazır ambalajlı gıdalarda tuz miktarlarının belirtilmesi zorunlu olacak

31 Aralık 2019'dan itibaren hazır ambalajlı gıdaların 100 gram veya 100 mililitresinde bulunan tuz, enerji değeri, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şekerler ve protein miktarlarının belirtilmesi gerekecek.

Tuz içeriğinin sadece gıdanın doğasında bulunan sodyumdan kaynaklandığı ve tuz eklemesi yapılmayan gıdalarda da bu durum belirtilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tuz kullanımının azaltılması için daha öncede çalışmalar yapmıştı. Bu çalışmalarda ekmek, kavurma, salça, pul biber, zeytin, peynir gibi ürünlerde tuz miktarı azaltılmıştı.

Sindirim sisteminde besinlerin emilimine yardım eden tuz, fazla tüketilmesi durumunda kalp-damar rahatsızlıkları, hipertansiyon, ödem ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında kalması hususunda uyarıyor.

tuz düzenleme sınırlama