Balıkçılıkta ‘6 Kasım’ düzenlemesi

03 November Thursday, 2022
Balıkçılar 6 Kasım'da da daha önce belirlenen sınırlar içerisinde avcılık yapacak. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay: "Ulaştırma Bakanlığı tarafından alınan karar, 6 Kasım'da gece 12'den saat 14.00'e kadar boğaz trafiğini durduruyor" dedi.
Balıkçılıkta ‘6 Kasım’ düzenlemesi Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Ulaştırma Bakanlığı tarafından alınan kararla, 6 Kasım'da gece 12'den saat 14.00'e kadar boğaz trafiğinin durdurulacağını anımsatarak, "Balıkçılarımız o gün o saatler arasında daha rahat ve güvenli bir avcılık yöntemiyle yine kendilerine izin verilen lokasyonda bunların dışına çıkmadan ve izin verilen yöntemlere bağlı kalmak şartıyla avcılıklarını yapabileceklerdir." dedi.

Atalay, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'deki balıkçılığın 1380 sayılı Su Ürünleri Kanuna göre çıkarılmış, yönetmelik ve tebliğlere göre işletildiğini söyledi.

Söz konusu tebliğlerin 4 yılda bir çıkarıldığına dikkati çeken Atalay, kuralların bilimsel çalışmalarla desteklenerek belirlendiğini anlattı.

Atalay, İstanbul ve Çanakkale boğazının son derece önemli bir ekolojik koridor olduğunun altını çizerek, "Bu ekolojik koridorunun korunması için yıllar öncesinden gerekli tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda İstanbul Boğazı'nın yüzde 93'ü endüstriyel balık avcılığına kapalıdır. Bu yaklaşık 20 senedir bu şekilde devam ettirilmektedir. Ülkemizde balıkçılık çok güçlü. Motorlarımız okyanuslarda bile çalışıyor. Böyle bir dar alanda güçlü motorların serbestçe çalışmasının balık popülasyonuna zarar vereceği gerçektir. Bunun için gerekli tedbirler alınmıştır." ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından boğazlarda geçişlerle ilgili alınan karara dikkati çeken Atalay, şunları kaydetti:

"Ulaştırma Bakanlığı tarafından alınan karar, 6 Kasım'da gece 12'den saat 14'e kadar boğaz trafiğini durduruyor. Bu Ulaştırma Bakanlığının yetkisinde olan bir karardır. Lakin avcılık ve balıkçılık kuralları da 1380 sayılı su ürünleri kanununa göre yapılmaktadır. Balıkçılarımız o gün o saatler arasında daha rahat ve güvenli bir avcılık yöntemiyle yine kendilerine izin verilen lokasyonda bunların dışına çıkmadan ve izin verilen yöntemlere bağlı kalmak şartıyla avcılıklarını yapabileceklerdir. Bizim denetimlerimiz yine aynı şekilde devam edecektir. Balıkçılarımız o gün deniz trafiğinden endişe etmeden ama kendilerine verilmiş izinler çerçevesinde avcılık yapabileceklerdir. Trafik hattına yine girmeyecekler."

Atalay, boğazlara ve Marmara'ya trol teknelerinin giremeyeceğini anımsatarak, 6 Kasım'da bu kurallarda da esneme olmadığını vurguladı.

Balıkçıların daha önce belirlenen bölgelerde avcılık yapmaya devam edecekleri için 6 Kasım'da uygulanacak kararın stoklara bir etkisinin olmayacağını belirten Atalay, balıkçıların nasibi neyse yine onu alacaklarını söyledi.

Atalay, bereketli bir av sezonu geçirildiğinin altını çizerek, balıkçıların ilgili tebliğe uygun hareket etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya da, alınan kararın balıkçılık faaliyetlerini etkilemeyeceğini ve o bölgedeki balık stoklarına bir etkisi olmayacağını söyledi.
tarım orman balıkçılık 6 kasım Çanakkale boğazı İstanbul boğazı