Balon balığı zehriyle ilaç olacak

19 November Tuesday, 2019
III. Tarım ve Orman Şurası’nın açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gündemdeki konuları değerlendirdi. Bakan Pakdemirli, “balon balığı zehir değil ilaç olacak.” dedi.
Balon balığı zehriyle ilaç olacak III. Tarım ve Orman Şurası’nın açılışında basın mensuplarıyla bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, zehirli ve saldırgan olmasıyla diğer türleri tehdit eden balon balığıyla ilgili açıklama yaptı.

Saldırgan yapısı nedeniyle denizdeki hemen her şeyi yemek maksadıyla saldıran balon balığını ekonomiye kazandıracak çözüm, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den geldi. Bakan Pakdemirli, balon balıklarının zehrinden ilaç yapılması için ihraç edilebileceğini belirterek, tanesi 10 liradan balıkçılardan alınabileceğini, bu şekilde balon balığının kontrol altına alınabileceğini ifade etti. Bakan Pakdemirli, Kanada'nın 5 bin ton alım için hazırda beklediğini de aktardı.

Ispanaktan zehirlenmeler de gazetecilerin gündemindeydi. Bakan Pakdemirli ıspanak demetlerine karışan abani otların iyi ayıklanması gerektiğini vurguladı.

Pakdemirli, “Ispanağı gönül rahatlığıyla yesinler. Laboratuvarlarda test edildi. Ispanak demetindeki yabani otlardan kaynaklı zehirlenme oldu, ilaç zehirlenmesi değil. O tarlaya tarım ilacı atılsaydı, yabani otlar da yetişmezdi. Çiftçilerimizi bu konuda eğitmemiz gerekiyor. Pazara neyi sevk edeceğimizi, neyi etmeyeceğimizi, ıspanak demetine neyi koyacağımızı daha iyi anlatmamız gerekiyor. Ispanağın üretildiği ilçelerde bu eğitimler bakanlığımızca başlatıldı. Ispanakla ilgili bir problem yoktur, herkes bunu tüketsin" diye konuştu.

Orman yangınları da Bakan Pakdemirli’nin gündemindeydi. Pakdemirli yangın söndürmede yeni teknikler kullanılacağını belirterek, “Biz her zaman her türlü yeni teknik kullanımına açığız. Bu yaz yangınlarla ile mücadele ettik. Allah'a şükür hepsisin üstesinden geldik. Ama bütün yeni teknikleri denedik. Sahada drone'ları denedik. İHA'lardan Deniz Kuvvetlerinden destek aldık ve geceleri özellikle yönetim helikopterlerimizin aşağıda oluğu dönemde sevk ve idareyi sağlayabilmek için bunları yaptık. Bütün yeni teknolojileri kullanıyoruz. Yangın tanklarından bir, iki tane almak istiyoruz. Yangının tam ortasına girebilen, tam ortasından müdahale eden ve insan sağlığını riske etmeyen bir araç.” şeklinde konuştu.
tarım ve orman bakan Pakdemirli balon balığı ıspanak orman yangını