Bayramiç beyazı dondurmaya lezzet kattı

05 September Tuesday, 2023
Kaz dağlarının eteklerinde yıllardan beri endemik bir tür olarak yetişen Bayramiç beyazından üretilen dondurma yörenin yeni lezzeti oldu.
Bayramiç beyazı dondurmaya lezzet kattı Çanakkale’de endemik tür olarak yetişen nektarin türü olan Bayramiç beyazından nefis bir dondurma çeşidi ortaya çıktı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bayramiç Kaymakamlığı ve Bayramiç Ziraat Odası işbirliğiyle geliştirilen dondurma ile yeni bir katma değer katması hedefleniyor.

Dondurmayı tanıtan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “Bayramiç beyazı; Bayramiç Ziraat Odasının tarafından yapılan başvuru sonucu, 157 tescil numarası ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 1 Ocak 2012 tarihinde “ İşlenmiş ve İşlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar” grubunda menşe adı ile coğrafi işaret tescili almış bir ürünümüzdür. Yine Bayramiç Ziraat Odası tarafından 2021 yılında Menşe adı ile Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescili alınmış Ülkemizin, 7. Çanakkale’mizin 1. ; Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan ürünüdür. Çanakkale Bayramiç ilçemizde 5500 dekar alanda yıllık 12 ile 15 bin ton Bayramiç beyazı üretilmekte. 2023 yılı üretim değeri 300 milyon TL’dir. Bayramiç beyazının değerine değer katmak, Bayramiç Beyazından katma değerli ürünler yaratmak için yaptığımız çalışmaların sonucunda Bayramiç beyazından dondurmasını yapmayı başardık. Beğenilerek tüketilen, tüm kesimler tarafından aranılan bir ürün olacağını düşünüyorum. Hoş bir tadı var. Bayramiç beyazının pazarlanmasında üreticimize büyük bir avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Bu eşsiz tadı tüm dondurma sevenlerin tatmasını arzu ederim. Biz bu Bayramiç Beyazı ile yapılacak ürünleri daha da yaygınlaştırıp Avrupa’ya dünyanın diğer ülkelerine ihracat yapmayı planlıyoruz. İnşallah bu önümüzdeki süreçte bu işi başaracağımıza inanıyoruz. Ben başta bu fikrimizi hayata geçirmemizde büyük rol alan dondurma ustamıza ve tüm destekçilerimize teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar ustalıklarını ortaya koyarak herkesin beğenisini kazanan bu güzel lezzetin insanlarla buluşmasına vesile oldular. İlimize, Bayramiç’imize, üreticilerimize hayırlı olsun.” dedi.

Yöre halkı tarafından beyaz tüysüz olarak adlandırılan Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilli meyve, adını aldığı ilçede 5 bin500 dekar alanda yetiştiriliyor.
çanakkale bayramiç dondurma lezzet tarım orman