Bayramiç helvası da tescillendi

18 August Wednesday, 2021
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine özgü tahin helvası, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret alarak kentin tescilli 8. ürünü oldu.
Bayramiç helvası da tescillendi Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un, çocukluğunun bir bölümünün geçtiği Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine özgü tahin helvası Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret aldı.

Bayramiç tahin helvasıyla ilgili olarak yapılan incelemelerde Akif'in hatıratlarında da yer alan ve severek tükettiğini anlattığı tahin helvası için coğrafi işaret süreci 2020'de başladı. Askıya bu yıl şubat ayında çıkan helva, 16 Ağustos itibarıyla onaylanarak Çanakkale'nin 8. coğrafi işaretli ürünü oldu.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan tescillenme sürecine değindi. "Çocukluğu Bayramiç'te geçen milli şairimiz Mehmet Akif'in helvayı çok severek tükettiği, 1972'de çıkan hatıratlarında yer almaktadır. Bizlerde bu vesile ile yola çıkarak şubat 2021'de tescil müracaatımızı yaptık. Gerekli şartların tamamlanmasının ardından çıktığı askı süreci sonrası herhangi bir itiraz olmaması üzere tescilini aldı. Bu bizim adımıza çok sevindirici bir durumdur. Helvamız ilçemizin üçüncü coğrafi işaretli ürünü olmuştur. İlimizin de 8. ürünüdür. Helva üreticilerimiz artık Bayramiç tahin helvasını özel raflarda ve büyük bir gururla satabileceklerdir." dedi.

Helva ustaları tarafından bilgi ve becerileri kuşaktan kuşağa aktarılarak tahin, beyaz şeker, çöven, sitrik asit ve su ile üretilen helva, kendine has tat ve kokuya sahip.
Çanakkale Bayramiç tahin helva coğrafi tescil