Berivanlar için "Sistematik Sağım Merkezi" kuruldu

29 September Friday, 2023
Yaylada zorlu şartlarda hayvancılık yapan ürperticilere Bakanlıktan bir destek daha geldi. Hakkâri Tarım ve Orman Müdürlüğü Aveğak Yaylası'nda berivanlar için "Sistematik Sağım Merkezi" projesini hayata geçirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Yayım ve Eğitim Dairesi Başkanlığının da eğitim programlarıyla desteklediği projeyle süt sağımı için hijyenik şartların oluşturulması amaçlanıyor.
Berivanlar için
Desteklemeler yurdun her köşesine ulaşıyor, yaylada “sistematik sağım” yapılıyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı hayvancılığa verdiği desteklerde üreticilerin hayat şartlarını daha iyi hale getirmeyi amaçlıyor.

Hakkâri’nin Durankaya beldesindeki Aveğak Yaylası'nda hayata geçirilen berivanlar için "Sistematik Sağım Merkezi" çalışması besicilerin işini kolaylaştıracak.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının düzenlediği eğitim programları sayesinde süt sağımında hijyen koşulları da istenen seviyelere gelecek. Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Ali Gül, başkanlık olarak destekledikleri proje ile berivanların hayat şartlarını daha iyi hale getirmeyi ve hayvanların daha temiz ortamda sağılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Bu proje için pilot bölge olarak kenti seçtiklerini, ilerleyen zamanlarda diğer illerde de uygulayacaklarını belirten Gül, "Bu bölgede ortalama 4 milyon hayvan varlığı var. Hakkâri, Van, Bingöl, Siirt bölgelerimizde. Bunu Bakanlık olarak desteklememiz gerekiyor. Berivanlara süt sağımıyla ilgili ciddi eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler Türkiye genelinde devam edecek. Berivanlar bu projeyle sağım işini daha istekli yapacak. Bölgedeki hayvan yetiştiricilerimizin her zaman yanında olacağız." diye konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Cemal Özkan da "Sadece bu yapıyla sınırlı kalmayacağız. Bunu daha da geliştireceğiz. Güneş enerji sistemiyle destekleyeceğiz. Sağım ünitesini, eldiven, süt sağım önlüğü, sağım kovası, ayakkabı gibi küçük ama önemli işlev gören malzemeleri de vermeyi planlıyoruz." dedi.

Bölgede daha önce de Valiliğin desteğiyle kentin lokomotifi olan küçükbaş hayvancılığı teşvik etmek ve köyden kente göç eden çiftçilerin köylerine geri dönüşünü sağlamak için 408 çiftçi aileye 8 bin 337 küçükbaş hayvan dağıtımı yapılmıştı. Sistematik Sağım Merkezinden göçerlerde faydalanabilecek.

Berivanlardan Kader Çelik, yaylada çok mutlu olduklarını belirterek, "Yaylamızda uygulanan proje bizim için çok önemli. Bundan önce 8 saat güneşin altında kalıyorduk. Projenin burada uygulanmasından dolayı mutluyuz. Enerji de sağlanırsa daha mutlu oluruz. 20 kadın koyun sağabiliyor." diye konuştu.
hakkari yayla süt sağım sistematik sağım hijyen destek hayvancılık besicilik küçükbaş eğitim ve yayın tarım ve orman