Berivanlara eğitim ve ekipman desteği

11 October Wednesday, 2023
Berivanlar önce eğitim alıp sertifika sahibi oldu sonra ekipman desteğinden yararlanıp sütte kaliteyi arttırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Muşlu kadın çiftçiler için "Süt ve Sağım Hijyeni Projesi"ni hayata geçirdi. 50 kadın çiftçinin yararlandığı projede amaç çiftçilerde farkındalığı arttırmak.
Berivanlara eğitim ve ekipman desteği
Eğitim projesine katılan berivanlar artık sertifikalı ve bilinçli süt üretiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen "Süt ve Sağım Hijyeni Projesi" çerçevesinde Muşlu berivanlara eğitim ve ekipman desteği verildi.

Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, sütün üretilmesinden depolanmasına kadar geçen evrelerde süt hijyenin sağlanması, gıda güvenilirliğinin artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Muş’un Ağartı köyünde düzenlenen programa katılan üreticilere yönelik eğitimlerde; bin bir emekle üretilen sütün kalitesinin koruması, süt miktarının artırılması ve sağım kurallarının uygulanması gibi konu başlıklarına yer verildi. Eğitime katılan 50 kadına sertifikaları verilirken, sağımda kullanılan meme daldırma kabı ve süt sağım kovası hediye edildi.

1 milyon 205 bin küçükbaş hayvan varlığı ile ülkenin önemli hayvancılık merkezlerinin başında gelen Muş’ta yaklaşık 50 berivana eğitim verdiklerini ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, ilde yılda ortalama 70 bin ton süt toplandığını belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Daire Başkanlığımız tarafından finanse edilerek desteklenen ‘Süt ve Sağım Hijyeni Projesi’ çerçevesinde berivanlarımıza eğitim verdik. Özellikle küçükbaş hayvan konusunda yaygın olan köylerimizden biri olan Ağartı köyümüzde yaşayan berivanlarımıza önce hem eğitmek hem de bu eğitim sonucunda da eğitim içeriği olan konularda küçükbaş sağımında kullanacakları malzemeler tek tek tanıtılıp yapılanması için de geliştirilen bir projedir.  Çünkü ilimizde bizim 1 milyon 205 bin küçükbaş hayvanımız var. Burada yaklaşık 70 bin tona yakın bir süt elde edilmektedir. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak pilot bölge olarak seçtiğimiz Ağartı köyünde 50 berivanımıza kurs verildi. Bu kurs sonunda da sertifikaları kendilerine taktım ettik” dedi.

Muş’ta düzenlenen eğitimde konuşan Yayım ve Eğitim Daire Başkanlığı Proje Sorumlusu Selahattin Dal ise, “Bu projemiz 2016 yılından itibaren yapılan bir projedir. Proje çerçevesinde Türkiye genelinde 494 eğitim verilerek 10 bin 758 kişiye sertifika verilmiştir. Bizim amacımız çiftçilere farkındalık oluşturmaktır. Hijyen konusunda bilgi vermek. Eğitimlerde çiftçilerimize sağım hijyeni ve kullanabilecekleri küçük alet ve ekipman desteği vererek çiftçilerimizin sağımda farkındalık oluşturmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ortalama 70 ton süt üretiminin yapıldığı Muş’ta verimi ve kaliteyi arttırmak için eğitim projelerinin süreceği bildirildi.
muş süt hijyen berivan sağım ekipman destek eğitim ve yayın tarım ve orman