Bezelye merkezi Yenişehir’de hasat zamanı

17 June Wednesday, 2020
Türkiye’nin bezelye üretiminin yüzde 30’unu karşılayan Bursa’nın Yenişehir İlçesi’nde hasat heyecanı başladı. Sofralık tüketime ve gıda endüstirisine uygun kalitede üretimin yapıldığı ilçede bu yıl rekor verim bekleniyor.
Bezelye merkezi Yenişehir’de hasat zamanı Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
 
Bezelyede hasat başladı; Bursalı çiftçinin hedefi rekor verim.

Bursa’nın Yenişehir İlçesi bezelye üretimiyle ön plana çıkan merkezlerden biri. Türkiye üretiminin yüzde 30’unun yapıldığı ilçede hasat heyecanı başladı.

Hem sofralık hem de endüstriyel bezelye çeşitlerinde kaliteli üretim yapan Bursalı çiftçiler sözleşmeli üretim modeli sayesinde ürününü pazarlamakta da sıkıntı çekmiyor.

Hasatta üreticileri yalnız bırakmayan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Türkiye’nin en kaliteli bezelyesinin Yenişehir’de yetiştiğini belirtti.

Aygül, “Türkiye’nin en kaliteli bezelyesi burada yetiştiriliyor. Yapılan bezelye hasadında çiftçilerimizle tarlada beraber olmak istedik. Yenişehir Yolören Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı ve buradan hasat edilen ürünleri alacak olan firma yetkililerimizle beraber çiftçilerimizle beraberiz. Buradaki ürünler makine ile hasat ediliyor. Hasat edilen ürün alıcı firma tarafından alınarak bir kısmı dondurulmuş gıda bir kısmı ise endüstriyel olarak kullanılmaktadır. Ülkemizdeki bezelye üretiminin yüzde 30’undan fazlasını Bursa sağlamaktadır ve bu bakımdan ilimiz, ülkemizin en önemli ilidir. Yenişehir ise Bursa’da gerçekleşen bezelye üretiminin yarıdan fazlasını tek başına karşılamaktadır. Dolayısıyla Yenişehir bezelyede tek başına marka bir ilçedir.’’ dedi.

Bezelye üretiminden bu sene büyük verim beklendiğini ifade eden İl Müdürü Aygül, “Bezelye üretiminde bu sene da alanda 1100-1300 kilo bazında rekor bir verim bekleniyor. Bu verim sayesinde milli ekonomiye daha fazla katkı sunmaya devam ediyoruz. Ayrıca, Bursa’da bu seneki tarımsal üretim, pandemiye karşı aldığımız bütün tedbirlerin neticesi olarak, 2019 yılına oranla daha fazla verim elde ettiğimiz bir yıl olacak. Dolayısıyla, Yenişehir başta olmak üzere tüm ilçelerimiz hem il hem de ülke ekonomisine katkı sağlayarak ivme kazandıracaklar.” İfadelerini kullandı.

Bursalı çiftçilerin Dijital Tarım Pazarına da kayıt olmaya başladıklarını sözlerine ekleyen Aygül, üreticilerin ürünlerini DİTAP yoluyla doğrudan tüketiciye ulaştırabileceklerini vurguladı.
bursa Yenişehir bezelye hasat sözleşmeli ürertim tarım ve orman