Bitkisel üretime fidan ve tohum desteği sürüyor

06 April Wednesday, 2022
Bursa’da bitkisel üretim fidan ve tohum destekleriyle güçleniyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün, Karacabey, Mudanya ve Kestel ilçelerinde çiftçilere sağladığı meyve fidanları ve ayçiçeği tohumu desteği çok sayıda üreticiye ulaştı.
Bitkisel üretime fidan ve tohum desteği sürüyor
Haber: Bursa İl Enformasyon  
Kamera:  Bilgin ÇALIŞKAN  
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI


İncir fidanından ayçiçeği tohumuna… Bursalı üreticilere dağıtılan destekler toprakla buluşuyor, tarlalar bahçeler tarıma kazandırılıyor.

Karacabey, Bursa siyah incirinin üretim merkezi olmaya aday
 

Dünyaca ünlü Bursa siyah incirinin üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü siyah incirin yetiştirilmesi için potansiyeli olan ilçelerde üreticilere fidan desteği sağlıyor.

Karacabey İlçesinde yüzde 75 hibe ile 800 incir fidanı çiftçilere törenle dağıtıldı.

Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Bursa siyah incirinin önemli bir ihracat ürünü olduğunu vurgulayarak, “İlimizdeki farklı ilçelerimizde 40 kadar kırsal mahallemizde yetiştirilen ve 14.11.2018 tarihinde coğrafi işaret tescili alan Bursa Siyah İnciri, son 25 yılda 5.5 milyon dolardan 60 milyon dolara kadar artan ihracat rakamı ile önemli ihraç ürünlerimizdendir. İncir üretiminin diğer ilçelerimizde yaygınlaştırılarak, üreticilerimizin gelirlerin çeşitlendirilerek arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Karacabey ilçemizde 2021 yılında 393 dekar alanda 253 ton incir üretimi gerçekleştirilse de gerek uygun iklim şartları gerekse de toprak yapısı göz önüne alındığında üretim potansiyelinin daha fazla olduğu görülmektedir. İl Müdürlüğü olarak Bursa Siyah İncirinin yetiştirilme potansiyeline sahip ilçelerimizde üretimin yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Bakanlığımıza sunulan projemiz kabul edilmiştir. Proje ile 800 incir fidanı Karacabey ilçemizde toprakla buluşacak ve ilçemizde toplam 50 dekarlık incir bahçesi tesis edilecektir. Proje finans kısmının ise yüzde 75' i Bakanlığımız tarafından karşılanmakta olup geri kalan yüzde 25'lik kısmı üreticilerimizin katkısı ile olacaktır.” dedi.

Mudanya’da meyveciliğe 400 fidan desteği

Ürün yelpazesini her geçen gün genişleten Bursa’da Trabzon hurması da ilgi gören ürünler arasında.

Mudanya’da çiftçilere dağıtılan Trabzon hurması fidan desteğiyle üretimin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Trabzon hurmasının Mudanyalı üreticiler için yüksek gelir getiren bir alternatif ürün olduğunu belirtti.

Meyvecilik sektöründe işleme tesislerine de önemli yatırmalar yapıldığını kaydeden Ceylan, “'Sofralık zeytin üretiminin yoğun olarak yapıldığı Mudanya ilçemizde meyveciliğin artırılması ve alternatif ürünlerin geliştirilmesine yönelik olarak üreticilerimizin gelirlerinin çeşitlendirilerek artmasına için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda Bursa Büyükşehir Belediyesine sunulan Trabzon Hurması (Hachiya çeşidi) projesi kabul edilmiştir. Proje ile her üreticimize 1 dekar (40 Fidan) olmak üzere, toplam 10 üreticimize 400 fidan dağıtımı yapılarak Trabzon Hurması bahçesi tesis edilecektir. Yüzde 70 Büyükşehir Belediyesince finanse edilen projede yüzde 30 üretici katkısı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de katkı sağladığı proje kapsamında Mudanya’da yeni Trabzon hurması bahçeleri de tesis edilecek.

Kestel’de tarlalar ayçiçekleriyle bereketlenecek

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle Bursa’nın Kestel İlçesinde yürütülen proje ayçiçeği üreticilerine önemli destek sağlıyor.

Ayçiçeğinin hem tarım hem de sanayi sektörü için önemli bir ürün olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, proje ile nadas alanlarının ekonomiye kazandırıldığını vurguladı.

Aygül, “Proje kapsamında Kestel ilçemizde 179 üreticimize toplam bin 790 dekar alanda uygulanmak üzere 900 kg yağlık ayçiçeği tohumu dağıtımını gerçekleştirmekteyiz. Bu tohumluğun toplam bedeli 145 bin lira olup yüzde 75'i Bakanlığımızca hibe olarak karşılanmaktadır. Böylece ilimiz ayçiçeği üretimini 650 ton yani yüzde 2 oranında artırmış olacağız. Bu üretimle çiftçilerimiz 9 milyon lira ilave gelire kavuşmuş olacak. Ayçiçeği tohumlarının üreticilerimiz başta olmak üzere ilimize ve ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında yaklaşık bin 800 dekar alana ekilmek üzere 900 kilo yağlık ayçiçeği tohumu törenle üreticilere dağıtıldı.
bursa karacabey siyah incir kestel ayçiçeği tohum mudanya trabzon hurması fidan destek tarım ve orman