Bitlis patatesten 260 milyon lira bekliyor

18 November Monday, 2019
Doğu Anadolu Bölgesi'nin patates havzası olarak bilinen Bitlis'te bu üründen 260 milyon liralık gelir elde edilmesi hedefleniyor
Bitlis patatesten 260 milyon lira bekliyor Bitlis’te patates hasadı tamamlanıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin patates havzası olarak bilinen Bitlis'te bu üründen 260 milyon liralık gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik “İlimizin birkaç stratejik ürünü var. Patates de bunlardan biridir. Aynı zamanda iyi de bir endüstriyel bitkimizdir. Ahlat başta olmak üzere 45 bin dönüm alanda patates ekimimiz mevcuttur. 315 üreticimizin yetiştirdiği patates üretiminde bu yılki rekoltemiz 200 bin tondur. Yaklaşık 15 çiftçi 7 bin dekar alanda 45 bin ton sertifikalı patates üretimi yapıyor. Sertifikalı patatesleri ilimizdeki üreticiler kullanıyor, gerisi komşu illere ve yurt dışına ihraç ediliyor. Patates üretimi ilimizde yaklaşık olarak nisan ayında başlar kasım ayına kadar 5 aylık sürede tarlada devam eder. 4 bin insan istihdam ediliyor. Patates üretiminde Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 5'lik kısmını ilimiz karşılamaktadır. Patateslerin ilimize katkısı 260 milyon liradır.” dedi.

Bitlis’te hasat sürerken bütün patates üreticilerini ilgilendiren bir haber de Bakanlıktan geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığının Patates Siğili Görülen Alanlar ile Güvenlik Kuşağında Uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, patates siğili görülen alanlarla patates siğili için oluşturulan güvenlik kuşağındaki alanlarda karantina önlemi olarak alternatif ürün yetiştirilmesi veya nadasa bırakılması durumunda ÇKS'ye dahil olan çiftçilere dekar başına 110 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Söz konusu desteklemeden yararlanmak ve ayrıntılı bilgi almak isteyen çiftçiler, 25 Kasım'a kadar bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerine başvurabilecek.
patates bitlis tarım orman destek