Bu bahçe görenleri şaşırtıyor

03 September Thursday, 2020
İzmir'de bir çiftçi tarafından incirde uygulanan telli terbiye yönetimiyle birim alanda 10 kat tasarruf sağlandı. Risk aldığını belirten üretici Mehmet Turgut, ortaya çıkan sonucunsa herkesi şaşırttığını söylüyor.
Bu bahçe görenleri şaşırtıyor İzmir'de bir çiftçi tarafından incirde uygulanan telli terbiye yönetimiyle birim alanda 10 kat tasarruf sağlandı. Risk aldığını belirten üretici Mehmet Turgut, ortaya çıkan sonucunsa herkesi şaşırttığını söylüyor.

Aydın İncir Araştırma Enstitüsünce Ar-Ge çalışması yapılan ve enstitünün bahçesinde ilk kez denenen model, çiftçi Turgut tarafından İzmir'de uygulanmaya başlandı.

 Menemen ilçesinde 20 yıldır çiftçilik yapan Mehmet Turgut, enstitüde gördüğü sistemi bahçesinde 2 yıl önce hayata geçirdi.

Çiftçilerin üzümden alışkın olduğu telli terbiye sistemini incirde de uygulamaya başlayan çiftçi hem alandan tasarruf etti hem de ürünü erken almaya başladı.

Telli terbiye sistemini uygulayan üretici Mehmet Turgut da kurduğu incir bahçesini büyütmek istediğini ancak yeterli alanın olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu: "Aydın İncir Araştırma Enstitüsünün uygulamasını gördüm. İncirliova'ya gidip yerinde gördüm. Sonra burada uyguladım. Şu anda ürünü almaya başladık. Böyle bir üretim riskti. 'Ya tutmazsa ne yapacağız' diye düşündük. Risk aldık ama sonucu mükemmel. Görenler çok şaşırıyor. Ben de bahçemi böyle yapacağım diyor. Sadece İzmir'den değil il dışından da gelenler var. 40 santim yüksekliği geçince sert budamaya dalları yönlendiriyoruz. Bitki de güneşi bulmak için filiz veriyor. Filiz verdikçe biz sert budama yaparak yan şekilde ağacın uzamasını sağlıyoruz. Dekarda 3-4 ton ürün hasat edebiliriz."

Yaklaşık 2 dönüm arazisinde 2,5 metreye 3,5 metre arayla 224 incir ağacını telli terbiye sistemiyle yetiştiren Turgut, bu sene ilk hasadını yaptı.

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen uygulamayla ilgili "Türkiye'de ilk defa bir çiftçi böyle bir yöntemi uyguluyor. Telli terbiye sistemi ile incir yetiştiriyoruz. Bu alan 2 bin 200 metrekare. Bu alan üzerinde var olan incir klasik yöntemle yapılmış olsaydı yaklaşık 20 dönüme yapılması gerekiyordu. Sistem bize 10 kat tasarruf sağlıyor." dedi.

İl Müdürü Özen ayrıca "Burada başarılı bir sonuç elde edince farklı bir sisteme geçeceğiz. İnciri de örtü altına alacağız, onunla da erkenci ürün alacağız. Bütün bunlarda amacımız üreticilerimize örnek olmak. Başarılı sonuçlarımızı diğer ürünlerimizle paylaştırıp bu örneklerin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz." diye konuştu.
incir izmir verim alan