Bu dutlar ipek böcekleri için büyüyor

27 May Monday, 2019
Her şey izlediği bir belgeselle başladı. Önce İstanbul’dan köyüne döndü. Sonra Türkiye'nin en büyük ipek böceği üretimi için dut bahçesini kurdu. Kadın girişimci Nursen Kankotan devlet desteğiyle kurduğu tesiste 150 kişiye istihdam sağlayacak.
Bu dutlar ipek böcekleri için büyüyor Türkiye’nin ipek böceği için kurulan en büyük dut bahçesi Tunceli'nin Hozat ilçesinde yeşeriyor.
İstanbul'dan köyüne dönen Nursen Kankotan, Tunceli Valisi Tuncay Sonel ile Hozat Kaymakamı Hüseyin Çam'ın desteğiyle köyünde 124 dönümlük alanda ipek böceği üretim dut bahçesi oluşturdu.
Proje fikrinin izlediği bir belgeselin ardından oluştuğunu dile getiren girişimci Nursen Kankotan, "Orada insanların geleneksel evlerinde, küçük bir odada, kapalı bir alanda ipek böcekçiliği yaptığını ve bundan büyük bir keyif aldığını izledim. Kazanç elde ettiklerini de gördüm. Neden biz de böyle bir şey yapmayalım dedim, yola çıktık" dedi.
Dut ağaçları yetiştikten sonra kapalı alanda da ipek böcekçiliğine başlayacaklarını dile getiren Kankotan, tesisin Türkiye’nin en büyük kapalı dut bahçesi olacağını belirtti.
Kurdukları bahçe hakkında bilgi veren Kankotan, "Burası yaklaşık 120 dönüm bir arazi. 15 bin dut fidanı var. Şu anda fidanlar aşısız. Bir yıl sonra ipek böcekçiliğine yönelik türde aşılanıp yaprak veriminin yüksek olması sağlanacak. Aynı zamanda burada bir de 2 bin 500 metrekarelik kapalı alan yapacağız. İpek böceklerini o alanda besleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Bahçeyi steril bir ortam sağlamak adına dağlık alana yaptıklarına değinen Kankotan, "Çünkü ipek böcekleri sigara, parfüm kokusu da dahil bütün yapay kokulardan etkilenen canlı. O nedenle tarım ilaçlarından, egzozdan uzak bir alan belirledik. Bir yıl sonra bu ağaçlar bize yaprak vermeye başlayacak. Fakat maksimum verime ulaşmamız beş yılı bulacak. Maksimum verime ulaştığımızda burada yaklaşık 280 kutuyla ipek böceği besleyebileceğiz, koza elde edeceğiz. O da Türkiye'nin en büyük kapama dut bahçesi olacak. Buradaki üretim Türkiye'nin koza üretiminin yüzde 8'ine tekabül edecek" diye konuştu.
İstanbul'dan köyüne dönerek böyle bir girişimde bulunan Kankotan, "Ben kendim köylü bir ailenin çocuğuyum. Belli bir zamandan sonra buralarda iş imkânı olmadığı için büyük şehirlere gittik. Fakat şimdi artık büyük şehirler bizim için pek bir şey ifade etmiyor. Üretime dönmek bence bütün insanların günün birinde yapacağı bir şey. Kadınların üretimin içinde olması benim için çok önemli. Çünkü kadın üretimin içine girince her şey daha sistematik ve düzenli yürüyor" şeklinde konuştu.
 
 
#kadın girişimci tunceli ipek böcekçiliği dut nursen kankotan