Bu seferberlik anız yangınına karşı

16 July Tuesday, 2019
Güneydoğu'da anız yangınlarının önlenmesi için kurumlar koordineli bir çalışma yürütüyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri çiftçileri bilgilendiriyor, denetim yapıyor, müftülüklerce camilerde hutbe okutuluyor. TOMA araçları da çalışmalara destek veriyor.
Bu seferberlik anız yangınına karşı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hububat hasadının ardından toprak yapısına, canlılara ve çevreye zarar veren anız yakılmasının önlenmesi için kurumlar seferber oldu.
Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısı ile çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilir olması için hububat tarımında hasadı takiben anız yakılmasının önlenmesi için kurumlar koordineli çalışma yürütüyor.
Tarımsal üretimin yoğun yapıldığı Diyarbakır ve Mardin'de valiliklerce anızla mücadele için alınan kararlar tüm kurum, kuruluş, üretici örgütleri ve muhtarlara tebliğ edilirken, Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri çiftçileri bilgilendiriyor, denetim yapıyor, müftülükler tarafından da camilerde hutbe okutuluyor.
Anız yangını ile mücadele kapsamında 3 bin broşür dağıtılırken, çiftçilere anız yakılması sonucu oluşan zararlar, ekonomiye getirdiği olumsuzluklar, anız yakılması halinde uygulanacak cezai işlemler anlatılıyor.
Diyarbakır'da 800, Mardin'de bin 500 ihbar alan itfaiye ekipleri, anız yangınlarına hızla müdahaleyi sürdürüyor.
Tarım ve orman müdürlükleri bünyesinde iki ilde 106 personelden oluşan ekipler, anız yakılmasının önüne geçmek ve çiftçileri bilgilendirmek için sahada çalışmalarına devam ediyor.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince anız yakanlara dekar başına 60 lira idari para cezası uygulanıyor, anız yangınının orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile mesken mahalde gerçekleşmesi durumunda ceza 5 kat artırılıyor.
Tüm bu çalışmalar ve önlemler sayesinde anız yangınlarında önceki yıllara göre düşüş yaşanırken, hedef, yangınların tamamen önüne geçmek.
"Doğanın dengesi bozuluyor"
Mardin Valiliği tarafından da toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği amacıyla gerekli önlemlerin alınması için genelge hazırlandı.
 
Karayolları Şube Müdürlüğünce de alınan karar ile yol çevresindeki otlar temizlenerek, yanıcı materyaller kaldırılacak, yol kenarlarına, anız yangınlarının zararlarına ilişkin uyarıcı levhalar asılacak.
Kentte çıkan yaklaşık bin 500 anız yangınından bazılarına Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile de müdahalede bulunuldu.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce anız yakanlara cezai işlem uygulanıyor.
Mardin'de yaklaşık 1,5 milyon dekar alanın yüzde 10'unda anız yangını meydana geldiği tespit edildi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce, 20 personelden oluşan 11 ekip, anız yakılmasının önüne geçmek ve çiftçileri bilgilendirmek için sahada çalışmalarını sürdürüyor. Anız yakılmasına ilişkin hazırlanan broşürler il genelinde çiftçilere dağıtılıyor.
 
 
anız yangın tarla tarım ve orman mardin diyarbakır