KSÜ ve BOREN'in yürüttüğü proje ile buğday sapı ve borlu bileşikler kullanılarak üretilen kağıdın verimi yüzde 8 oranında artırıldı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) işbirliğinde yürütülen çalışmada buğday sapı ve bor kullanılarak kağıt üretildi.
KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tutuş, buğday sapının kağıt endüstrisinde kullanılabilirliği konusunda BOREN ile çalışma yaptıklarını belirtti.
Dünyada kullanılan kağıtlardaki yüzde 1'lik artışın bile önemine değinen Tutuş, şunları söyledi:
"Ülkemizdeki buğday sapları çoğunlukla yakılıyor veya toprakta bırakılıyor. Türkiye'nin yaklaşık 36 milyon ton buğday sapı kapasitesi var. Yürüttüğümüz proje kapsamında buğday sapıyla borlu bileşikler kullanılarak ilk kez laboratuvar ortamında kağıt hamuru üretimini gerçekleştirdik. Ayrıca kağıt hamurundaki verimi artırmak için borlu bileşik kullandık."
Türkiye'nin orman kaynakları fazla olmayan bir ülke olduğuna dikkati çeken Tutuş, çalışmanın, kağıt endüstrisi açısından önemli olduğunu ifade etti.
Tutuş, bor bileşiğinin kullanılmasının kağıt hamurunu pişirme esnasında sıcaklık ve kimyasallardan kaynaklanan liflerdeki zincir uzunluğunu kısaltıldığını dile getirdi.
Borun kağıt üretimindeki verime katkı sağladığını anlatan Tutuş, "Denemelerimizde kağıttaki verim artış oranı da yüzde 8 olarak ortaya çıktı" dedi.
Yerli üretim mersin balığından elde edilen havyarın, 2027'de...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Azerbaycan programı...
Devamını Oku ->
Küçükbaş hayvancılık üzerine başarılı projelere imza atan Tarım...
Devamını Oku ->
Nesli tehlike altındaki salep orkidelerini korumak amacıyla...
Devamını Oku ->
5. İstanbul Uluslararası Su Forumu İstanbul’da "Su Dirençliliğini...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Van’da Kırsal’da Bereket...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı tarım...
Devamını Oku ->
Yaz ayları yaklaşırken orman yangınlarına ilişkin tedbirler de...
Devamını Oku ->