Buğday üreticilerine özel sektör desteği

02 November Friday, 2018
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile Oba Makarnacılık arasında ''Ticari İşbirliği Protokolü'' imzalandı.
Buğday üreticilerine özel sektör desteği Haber
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile OBA Makarnacılık arasında ''Ticari İşbirliği Protokolü'' imzalandı. Protokol kapsamında Tarım krediye bağlı bağlı ortaklar tarafından Sözleşmeli Üretim modeliyle üretilen makarnalık buğdayın Tarım Kredi tarafından alınarak, OBA Makarnacılığa satışı gerçekleştirildi.
Sorumluklarımızı arttıracağız.
Tarım Kredi Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, ortaklarının ürettiği ürünlerin pazara ve ihtiyaç duyulan sektöre teminatı noktasında  sorumluluklarını  arttıracaklarını ifade ederek şöyle konuştu:     ''Tarım Kredi Kooperatifi 21 milyar TL aktif büyüklüğe sahip, 900 binin üzerinde ortağı olan aynı zamanda da gıda noktasında 80 milyon vatandaşa ulaşma kapasitesine sahip bir yapı. Biz özellikle geçmişten bugüne üstlendiğimiz misyonun yanı sıra özellikle çiftçimizin ürettiği ürünlerin değerinde pazara ulaştırma noktasında da sorumluluklarımızı artırma gayreti içerisinde olduk'' ifadelerini kullandı.
Kazançlı çiftçiler olacak
Dr.Fahrettin Poyraz, Oba makarna ile imzalanan karşılıklı iş birliği protokolünün çok önemli olduğunu ve bu protokolün Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hedefe ulaşmasında daha güçlü kılacağını vurgulayarak “2017'de sözleşmeli üretim noktasında çiftçilerimize ürettirdiğimiz ürün rakamı 40 milyon TL iken, bu 2018'de 150 milyon TL'ye çıktı. Ortaklarımızın, çiftçilerimizin ürettiği ürünleri değerlendirdiğimiz ürün rakamları 2017'de yaklaşık 450 milyon TL iken, inşallah 2018'de bu rakamda 700 milyon TL gibi bir rakamı aşacak. Biz özellikle ortaklarımızın ürettiği ürünlerin pazara ve ihtiyaç duyulan sektöre teminatı noktasında sorumluluğumuzu artıracağız. Bu anlamda bugün Oba makarnayla imzalayacağımız bu karşılıklı iş birliği protokolü çok önemli. Hedeflerimize yaklaşma noktasında bizi daha güçlü kılacak. Bir taraftan tarım kredi bir taraftan ilgili firma kendini rahat hissederken esas kazançlı çıkacak olan da çiftçilerimiz olacak. Çünkü çiftçilerimiz dönem sonunda ürettiği ürünü satma noktasında herhangi bir kayıp yaşamayacak.” dedi.
Amaç çiftçilerin makarnalık buğdaya yönelmesi.
Gaziantep Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü ise, ''İlk olarak pilot bölge olarak Kütahya, Eskişehir, Afyon, Uşak bölgelerinde üretilen buğdayları Tarım Kredi üzerinden firmamız alarak makarna yapımında kullanacak. Buradaki amacımız çiftçilerimizin makarnalık buğdaylara daha çok yönelmesi. Bu bölgedeki üretilen makarnalık buğdayların firmamızın tespitleriyle daha kaliteli olduğunu tespit ettik ancak çiftçilerimiz her nedense fazla miktarda makarnalık ekmekten imtina ediyorlardı. Tarım Krediyle yapacağımız iş birliğiyle bunu daha da artıracağız. Pilot bölgelerdeki başarılı çalışmaları devam ettirerek Türkiye genelinde de bu şekilde sözleşmeli tarım geçmeyi hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.
TTKK’nin gücüyle başaracağız.
Sözleşmeli tarımın dünyanın birçok ülkesinde uygulandığını fakat Türkiye'de bugüne kadar sadece bir iki denemenin olduğunu dile getiren Özgüçlü, bunu deneyen firmaların arkasında Tarım Kredi Kooperatifinin olmadığının altını çizdi. Özgüçlü, Tarım Kredi Kooperatifinin gücüyle bu işi başaracaklarına inandıklarını vurguladı.
Konuşmaların ardından protokol imzalanarak hatıra fotoğrafı çektirildi.
 
TTKK buğday makarna sözleşmeli tarım.