Bursa’da kestane hedefi 3,5 bin ton

09 November Tuesday, 2021
Bursa’da kestane hasadı için geri sayım sürüyor. Kestanenin dışını kaplayan ve yumak adı verilen dikenli meyve toplanmaya başladı. 20 günlük sürecin sonunda kestaneler satışa hazır hale gelecek. İlde 3 bin 500 ton kestane hasadı bekleniyor.
Bursa’da kestane hedefi 3,5 bin ton Kestane ile yapılan tatlıları ile meşhur Bursa’da hasat için geri sayım sürüyor.

Ağaçlardan içinde kestanenin de bulunduğu ve yumak adı verilen dikenli meyveler sopa yardımıyla düşürülüp toplanmaya başladı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, bu yılki üretim hedeflerini açıkladı. Rekoltenin son yıllarda 3 bin 500-4 bin ton dolaylarına gerçekleştiğini belirten Aygül, çeşitli kurumlarla yapılan ortak çalışmalarla ilerleyen süreçte hem kestane alanını çoğaltacaklarını hem de üretimini artıracaklarını anlattı.

Aygül, kestane ağacının yüksek, yağışı bol, serin yerlerde yetişen bir tür olduğunu dile getirerek, "Yaklaşık 4 bin yıllık kültürü, geçmişi var. Ekonomik olarak çiftçiye gelir sağlıyor. İnsanların bundan çeşitli ürünler elde etmeleri ve gelir sağlamalarından dolayı son yıllarda tekrar ilgi oluşmaya başladı. Biz de bu ilgiyi değerlendirerek hem Cumalıkızık hem diğer köylerde kestane yetiştiriciliğini yaygınlaştıracağız." diye konuştu.

Kestanenin yumaktan ayrılmasını kolaylaştıran süreç 20 gün sürecek. 20 günün sonunda çürüyen dikenli kısım kestaneden kolayla ayrılacak.
bursa kestane hasat