Bursa’da tarla günleriyle lavanta ve pelemir tanıtılıyor

13 July Thursday, 2023
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü düzenlediği tarla günü etkinlikleriyle çiftçilerle buluşuyor. Etkinliklerle lavanta ve pelemir üreticilere tanıtılarak ekim sahasının genişlemesi amaçlanıyor.
Bursa’da tarla günleriyle lavanta ve pelemir tanıtılıyor Bursa’da tarla günleriyle üreticilere lavanta ve pelemir tanıtımı yapılıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen etkinliklerle bu iki ürünün ekim sahasının yaygınlaşması amaçlanıyor.

Orhaneli'nde düzenlenen lavanta tarla günündeki hasada katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, lavanta ekim alanını 800 dekara çıkaracaklarını belirterek “İlimizde dağ yörelerinde bulunan ilçelerimiz Lavandula angustifolia yetiştiriciliği açısından son derece uygundur. Hali hazırda 50 da alanda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca Mustafakemalpaşa ilçemizde de son yıllarda yaklaşık 500 dekar yeni dikim alanı ile lavanta ekim alanları artmaktadır. Mevcut lavanta yetiştiriciliğinin Keles, Büyükorhan, Orhaneli ve Harmancık ilçemizde yaygınlaşmasını sağlamak ayrıca verimsiz kıraç arazileri değerlendirmek, arıcılığa katkı sağlamak ve kırsal turizmi canlandırmak amacıyla ilçe müdürlüklerimiz ve belediyelerimizle beraber yürütülen çalışmalar devam etmektedir.” dedi.

Harmancık İlçesindeki pelemir tarla gününe de katılan Aygül, pelemirin gıdada kullanılmayan yağ bitkisi olduğunu söyleyerek “Pelemir, soğuğa aynı zamanda kurağa dayanıklı olduğundan gelecek için potansiyel bir alternatif yağ bitkisi olarak önerilmektedir. Kıraç, eğimli ve tarıma uygun olup kullanılmayan atıl arazilerde uzun yıllar sonra tarımsal işleme yapılması durumunda, nadas alanlarına uygun, kuraklığa ve soğuğa karşı dayanıklı bir bitkidir. Ülkemizde kullanılmayan tarım arazilerinin tarıma kazandırılmasında ve domuz zararı görülmemesiyle de tercih edilebilecek bir bitkidir.” ifadelerini kullandı.
bursa tarla günü pelemir lavanta tarım orman il