Bursa’da yağlık ayçiçeği hasadı başladı

19 September Monday, 2022
Bursa Kestel’de bin 790 dekar alanda yüzde 75 hibe ile dağıtılan yağlık ayçiçeğinin hasadı gerçekleşti.
Bursa’da yağlık ayçiçeği hasadı başladı HABER: Bursa İl Enformasyon
KAMERA: Bilgin ÇALIŞKAN, FOTOĞRAF: Orhan KAĞITÇI
 
Atıl Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Programı bütün yurtta devam ediyor. Program ürünlerini vermeye başladı. Bursa Kestel’de ekilen yağlık ayçiçekleri için hasat vakti geldi.

İlçede yaklaşık bin 790 dekar alanda yüzde 75 hibe ile dağıtılan yağlık ayçiçeğinin tohumlarının hasadı için biçerdöverler tarlada mesaiye başladı.

Soğuksu Mahallesinde yapılan hasat tarla gününe katılan İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, birim alandan daha fazla verim almak istediklerini belirtti. Üretimi devam ettirmenin önemini vurgulayan Erdoğan Ceylan, şu şekilde konuştu: ''Küresel iklim değişikliği var. Bir tarafta sel olurken diğer tarafta dolu afeti yaşıyoruz. Nüfusumuz artıyor, tarım arazilerinde azalma oluyor. Dolayısıyla birim alandan daha fazla verim almak zorundayız. Bu sene ayçiçeğinde afet şeklinde çayır tırtılı sorunu yaşadık. Çok şükür Belediyelerimizin de desteğiyle mücadele ettik ve en az verim kaybıyla başarı sağladık. Bu verilen tohumlarla birim alandan elde ettiğimiz verimi artırarak ihtiyacımız olan yağ miktarını karşılamak hedefindeyiz. Ayçiçeğindeki fiyatlar yağa göre şekilleniyor. Dağıtılan bu tohumların da yağ miktarı oldukça yüksek. Elbette sadece ayçiçeği değil aynı zamanda yine %75'i devlet destekli kanola projesi de uygulanıyor. Bizim amacımız bu uygulanan projelerle verimi artırmak. Yeter ki ürünü ekmek isteyin biz tohumu veririz. İşin en önemli kısmı üreticidir, üretenlerdir.''
bursa kestel yağlık ayçiçeği tohum destek hibe