Bursa'da zeytin hasadı başladı

15 November Tuesday, 2022
Bursa'nın önde gelen tarım ürünlerinden zeytinin bu seneki hasat yolculuğu Mudanya’da başladı. İl genelinde zeytin üretiminde yaklaşık yüzde 61 artışla 236 bin 250 ton civarında rekolte olacağı öngörülüyor.
Bursa'da zeytin hasadı başladı
Haber: Bursa İl Enformasyon
 
Bursa'da zeytin hasadı başladı. İlk hasat Mudanya’da düzenlenen etkinlikle yapıldı.

Esence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Zeytin Yağhanesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül bu yılki üretim hedeflerini paylaştı. Aygül: ''İlimizin en önemli tarımsal zenginliklerinden biri de kutsal bir bitki olan Zeytin'dir. Önemli zeytin üreticisi ülkeler arasında Ülkemiz ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde son 20 yılda zeytin ağacı varlığı 189 milyona ulaştı. Türkiye'de toplam zeytin üretimi yapılan tahminlere göre 2022'de 2 milyon 976 bin 654 ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Sofralık zeytin üretiminin 2022'de 735 bin 678 bin ton olması beklenmektedir. Zeytinyağı üretimi 2021'de 235 bin 727 ton iken 2022'de 421 bin 717 ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bursa, sahip olduğu verimli toprakları, uygun iklimi ile tarım potansiyeli yüksek bir şehirdir. Birçok meyve sebzenin üretilmesinde ilk sıralarda yer alan ilimiz, zeytin üretiminde de geçtiğimiz üretim sezonunda ülkemizde 2. sırada yer almaktadır. Bu yıl zeytinde yaklaşık yüzde 61 artışla  236 bin 250 ton civarında üretim tahmin edilmektedir. Bursa'nın zeytinyağı üretimi 2021 yılında 6.778 ton iken 2022 yılında 14 bin 771 ton olması beklenmektedir. İlimiz zeytin ve zeytinyağı işleme konusunda da güçlü bir yapıdadır. 94 adet yağhane, 341 adet zeytinyağı üretim tesisine sahiptir. Sahip olduğu bu güçle Bursa zeytincilik konusunda marka bir şehir özelliği göstermektedir. Zeytindeki sorunları aşmanın yolu eğitim. Üreticilerimize yönelik budamadan hasada kadar eğitimlere önem veriyoruz. Yanlış budamanın yanı sıra, hasatta yapılan hatalı uygulamalar da gelecek üretim yılındaki verim ve kaliteyi olumsuz etkilemektedir.  Bu nedenle önümüzdeki süreçte uygulamalı eğitimler çok önemli. Zeytin sanayisi ve ticaretinde Marmarabirlik Bursa’nın ve Ülkemizin en önemli kuruluşu olup bu sezon da üreticiye önemli katkıları olmaktadır. Özellikle zeytin alımı ve açıkladığı fiyatlar oldukça memnuniyet vericidir. Kendilerine teşekkür ediyorum. Hasat etkinliğimizin başta üreticilerimiz olmak üzere ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.''

Zeytinin bu sene başlayan hasat dönemi etkinliğine Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül' ün yanı sıra Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Yıldız, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Erdoğan Yıldız, ilçe protokolü ve üreticiler katıldı.
bursa mudanya zeytin hasat tarım orman