Bursa eğitimlerle güçleniyor

20 September Tuesday, 2022
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü eğitimlerle hem tarladaki hem de kantindeki ürünü koruyor.
Bursa eğitimlerle güçleniyor HABER: Bursa İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri aracılığı ile eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışmalarının Bursa ayağında iki eğitim tamamlandı. Bunlardan ilki zirai mücadele ilaçlarının güvenli kullanımına yönelik gerçekleştirildi.

Orhaneli’nde düzenlenen eğitimi başarı ile tamamlayan 66 çiftçiye Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgeleri teslim edildi.

Diğer bir eğitim ise okul kantinlerinde çalışanlara yönelik oldu. Yaklaşık 300 personele Okul Kantinlerine dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında hijyen eğitimi verildi.

İki programa da katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgeleri tesliminde yaptığı konuşmada “Bitki koruma ürünleri tarımın içinde olmazsa olmazlardan birisidir. Bitki koruma ürünü kullanılmadığı zaman mahsulden %60-65 verim kaybı yaşanabilir. Bilinçsizce kullanılan bitki koruma ürünlerinden ise %20 daha az verim alınmaktadır. 'Bitki Koruma Ürünlerinin Doğru ve Güvenli Kullanımı' ise soru işaretlerinin en büyüğüdür. Tarımsal üretimde yetiştirilen ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunması,  ekonomik kayıpların önlenmesine, verimin artmasına katkı sağlamaktadır. Bitki koruma ürünlerinin ve bu ürünlerin doğru ve uygun zirai mücadele alet ve makinelerle yapılması insan ve çevre sağlığı açısından da önem arz etmektedir.” dedi.

Kantincilere yönelik eğitim programında konuşma yapan Aygül çocuk sağlığı vurgusu yaparak şunları söyledi: "Temel eğitim ve ortaöğretim yaş grubundaki çocuklarda yetersiz ve dengesiz beslenme obezite, zayıflık, kemik ve diş sağlığı bozuklukları, çeşitli vitamin ve mineral yetersizliklerine neden olmakta ayrıca yetişkinlik döneminde görülen bazı kronik hastalıklara da zemin oluşturmaktadır. Gıda güvenilirliği kurallarına uyulmadan üretilen ve tüketime sunulan gıdalar ise bazı bulaşıcı hastalıklara ve gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Bakanlığımızca yayınlanan güvenilir Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği çerçevesinde gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının oluşturulması, üretim ve servis aşaması da dâhil olmak üzere öğrencilerin sağlığı açısından risk oluşturabilecek nedenlerin ortadan kaldırılması amacıyla eğitim kurumlarında bulunan gıda işletmesi çalışanlarına gıda güvenilirliği, sağlığın korunması ve hijyen konularında eğitim verilerek, işletmelere sıkı kontrol ve denetimler yapılıyor." dedi.
tarım orman bursa eğitim zirai ilaç okul kantin