Bursa nektarin ve buğdayı şenlikle hasat edildi

05 July Monday, 2021
Bursa’nın İznik İlçesinde yetiştirilen lezzetli nektarin için hasat şenliği düzenlendi. Diğer taraftan Bursa’da düzenlenen bir başka etkinlikte de yerli ve milli buğday çeşitlerinin hasadı yapıldı. Karacabey’de demonstrasyon ekimi yapılan çeşitlere çiftçilerin ilgisi yoğundu.
Bursa nektarin ve buğdayı şenlikle hasat edildi
Haber: Bursa İl Enformasyon  
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN  
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI

İznik nektarininde hasat başladı, yoğun talep çiftçiyi memnun etti.
 
Türkiye’nin meyvecilik merkezlerinden Bursa’da nektarin hasat şenliği düzenlendi. İznik’te üreticilerle birlikte meyve toplayan İl Müdürü Hamit Aygül, bu yıl nektarinde 125 milyon lira ihracat beklendiğini belirtti.

İl Müdürü Aygül, “İlimiz tarımsal üretim yönünden Ülkemizde önde gelen illerden birisi. Özellikle meyvecilikte Türkiye'nin önde gelen üretim merkezlerinden. İznik ilçemizde bu konuda önemli bir noktada. Son yıllarda İznik İlçemiz zeytinin yanı sıra nektarinde de adından söz ettiriyor. İznik'te yaklaşık 220 bin dekar alanda tarımsal üretim yapılmakta olup bunun yüzde 61'i meyve arazilerinden oluşmaktadır. Bu alanın yüzde 10'unu nektarin oluşturuyor. Nektarin üretimi ilçemizde artış trendinde. Nektarin ihracatından geçtiğimiz yıl 100 milyon TL bu yıl ise 125 milyon TL ihracat bekleniyor. İhracatın artması için İznik te son zamanlarda tarımsal depoların artması içinde İl müdürlüğümüz olarak çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

Hasat şenliğine katılan protokol üyeleri nektarin bahçesini gezdi, üreticilerden bilgi aldı.

Programa İznik Kaymakamı Recai Karal, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, İl Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, il ve ilçe protokolü ile çok sayıda üretici katıldı.

Yerli ve milli tohumla buğdayda yüksek verim

Bursa’da düzenlenen bir başka etkinlikte de yerli ve milli buğday çeşitlerinin hasadı yapıldı. Karacabey’de demonstrasyon ekimi yapılan çeşitlere çiftçilerin ilgisi yoğundu.

Tarla günü etkinliğinde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, “Bakanlığımız TAGEM’in geliştirdiği çeşitler var. Çıkardığı önemli tohum çeşitleri var. Bakanlığımızın 2004 yılında çıkardığı kanunla birlikte ülkemizdeki çeşit sayısı önemli ölçüde arttı.

Yeni geliştirilen çeşitlerimizde oluyor. Burada demonstrasyon tarla gününde ürünlerimizden önemli sonuçlar elde ettik. İlk aldığımız rakamlara göre bazı çeşitlerimizden yüzümüzü güldürecek önemli sonuçlar elde ettik. Yerli çeşitlerimizden elde ettiğimiz verimler de oldukça yüksek. Demonstrasyonumuzun sonuçlarını gerçekten önemsiyoruz. Bizim görevimiz sadece çiftçilerimizi desteklemek değil. Çiftçilerimize yeni geliştirilen teknolojileri onların bunları kullanmalarını sağlamak da görevimiz. Bu demonstrasyon çalışmalarında bizi yardımcı olan kurum ve kuruluşlara da teşekkür ediyorum. Bu vesileyle tarla günümüzün üreticilerimize, ilimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, bol ve bereketli bir sezon diliyorum." dedi.
bursa nektarin buğday yerli ve milli hasat meyvecilik ihracat tarım ve orman