Bursa tohumluk üretiminde de iddialı

02 February Wednesday, 2022
Hem kamu kurumlarının hem de özel sektörün tohum üretimi yaptığı Bursa, tohumluk mısır üretimi alanı açısından Türkiye birinciliğini bırakmıyor. Ayçiçeği, çeltik, buğday, yem bezelyesi gibi sektörün ihtiyacına göre çeşitli tohumlukların üretildiği kette ihracat rakamları da her yıl artış gösteriyor. “Tohumculuk Toplantıları”nda sektör temsilcileriyle bir araya gelen Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, tohumculuk sektörünü güçlendirmek için çalıştıklarını belirtti.
Bursa tohumluk üretiminde de iddialı
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Orhan KAĞITÇI
Fotoğraf: Şükrü KOCA


Tarımsal üretimin önemli merkezlerinden Bursa’da tohumculuk sektörü iç ve dış pazarın ihtiyacını karşılayacak bir üretime imza atıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen “Tohumculuk Toplantıları”nda sektörün sorunları ve gelecek hedefleri masaya yatırıldı.

Yenişehir, Karacabey ve Mustafakemalpaşa İlçelerinde düzenlenen toplantılarda sektör temsilcileriyle bir araya gelen Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, salgın sürecinde yaşana olumsuzlukların büyük ölçüde aşıldığını vurguladı.

 ‘’Sözleşmeli Üretim Modeli’’nin tohum üretiminde de uygulandığını belirten Aygül, “Bursa’da hem kamunun (TİGEM) hem de özel sektörün tohumluk üretiminde yoğun faaliyet gösterdiği görülmektedir. Tohumluk üretimi birçok ilçemizde yaygın olarak yapılmaktadır. Tohumluk üretim alanları bakımından 1. sırada Yenişehir, 2. sırada Karacabey ve 3. Sırada Mustafakemalpaşa ilçelerimiz bulunmaktadır. Bu ilçelerimiz yanı sıra İnegöl ilçemizde de tohumluk üretim yapılmaktadır.  Mısır başta olmak üzere ayçiçeği, çeltik ve buğday, yem bezelyesi ile İtalyan çimi gibi farklı türlerin tohumluk üretimi yapmaktayız.

Bursa, tohumluk üretimi ile ülkemiz ekonomisine de katkı sağlamaktadır. 2015 yılında tohum ihracatımız 26.027.871 dolar iken 2020 yılında bu rakam 30.113.940 dolara yükselmiştir. 2021 yılı tohumluk ihracatımızın bu rakamın üstünde olması beklenmektedir. İlimiz, mekanizasyonun yaygın olarak kullanılması, sulama alt yapısı, tecrübeli ve bilgili üreticileri ve verimli toprakları ile tohumluk üretim alanında faaliyet gösteren firmalar için büyük avantajlar sunmaktadır. Üretim ‘’Sözleşmeli Üretim Modeli’’ne göre gerçekleşmekte olup her yıl belirlenen “Özel Alan” da üretim gerçekleşmektedir. İl müdürlüğü olarak 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu kapsamında numunelerin alınmasından, mevzuatlar çerçevesinde yetkilendirme işlemlerin yapılması ve gerekli belgelerin hazırlanmasında görev yapmakta olup özel alanlarının belirlenmesinde ortaya çıkan sorunların çözülmesine katkı sağlamaktadır.

Bursa’nın tohumluk üretiminde önemli merkezlerden biri olmasında üreticilerin ve firmaların iş birliği ile yapılan üretimin katkısı oldukça büyüktür. Süregelen bu işbirliğinde, her sektörde olduğu gibi dünyada yaşanan pandemi nedeniyle olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Küresel olarak lojistikte yaşanan sorunlar, buna bağlı olarak hammadde fiyatlarının artması, üretimin azalması, ülkelerin dış ticarette tarımsal alanda daha sınırlayıcı tutum sergilemeleri gibi birçok neden dünyanın her yerinde olduğu gibi ilimizde de hem firmaları hem de üreticilerimizi olumsuz etkilemiştir. Her şeye rağmen yaşanan bu süreçten özel sektör ve üreticilerimizin işbirliği ve ortak akıl ile tohumculuk sektörü olarak daha da güçlenerek çıkılacağını düşünmekteyim” ifadelerini kullandı.
bursa tohum tohumluk sektör toplantı tarım ve orman