Bursalı balıkçılara destek paketi dağıtıldı

01 December Friday, 2023
Sofralarımıza balık ulaştırmak için zorlu şartlarda çalışan balıkçılar unutulmadı. Bursa İl tarım ve Orman Müdürlüğü Gemlik’te balıkçılara balıkçı tulumu ve çizme takımı içeren balıkçı destek paketi dağıtımı yaptı. Desteklerin devam edeceğini belirten İl Müdürü İbrahim Acar amaçlarının balıkçıların çalışma koşullarını iyileştirmek olduğunu söyledi.
Bursalı balıkçılara destek paketi dağıtıldı
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Muhsin ATAK


Desteklerini aldılar, protokolle birlikte balık tuttular.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü küçük ölçekli balıkçıların çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla bir çalışma başlattı.

Denizde zor şartlarda çalışan balıkçılara ve tayfaya balıkçı destek paketi dağıtıldı.

Törene katılan Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de, denizden yeteri kadar istifade edilemediğini söyledi. Denizcilikle uğraşanların teşvik edilmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığının ve Belediyelerin önemli destekler sağladığını vurgulayan Kılıç, “Denizleri verimli kullanmak için kirletmemek lazım. Biliyorsunuz müsilaj afeti yaşadık. Kirletmemek en önemlisi çünkü temizlemek daha maliyetli. Bu nedenle denizlerimizi temiz tutmak, atık suları ve kirletici ortamları denizlerden uzak tutak zorundayız. Hem tüm kırsal alanlarda hem de balıkçılarımıza yönelik yaptıkları destekler nedeniyle Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum" dedi.

Bursa'nın tarımsal üretim kadar balıkçılıkta da Türkiye'nin sayılı illerinden biri olduğunu vurgulayan İl Müdürü İbrahim Acar desteklemeler hakkında bilgi verdi.

Bursa'nın yaklaşık 115 km kıyı şeridi, 25 göl ve 24 baraj gölü ile iç sularda ve deniz avcılığında Türkiye'nin önemli illerinden olduğunu hatırlatan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar; “2018 yılında Bursa'daki üretim miktarımız toplam 4 bin ton iken 2022' de bu rakam 13 bin 500 tona çıkmıştır. Midye üretim tesislerinin de faaliyete geçmesiyle birlikte 2 yıl sonra bu rakamın 19 bin ton civarında olmasını, toplam üretim değerimizin ise 1 milyar TL'ye çıkmasını bekliyoruz. Bu da bu miktara yakın üretim, ihracat veya buna eşdeğer bir istihdam demek. Türkiye olarak biz çipura levrek yetiştiriciliğinde Dünyada birinci sırada, alabalık üretimde ise üçüncü sıradayız. Toplam üretime baktığımızda Avrupa'da birinci sırada, Dünyada 17. sıradayız. Bakanlık olarak da balıkçılarımıza desteklerimiz devam ediyor. Bursa'da toplamda 512 balıkçımıza Bakanlık olarak üretimi teşvik etmek adına desteklemede bulunduk. Şu anda Bursa'da 327 tane iç sularda avlanan 275 tane de denizlerde avlanan balıkçı kayığı veya gemimiz mevcut. Bu programın balıkçılarımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum.   Balıkçılarımız adına Bursa Büyükşehir Belediyemize de balıkçılarımıza yaptıkları desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Balıkçılara verilen su geçirmez balıkçı tulumu ve çizme takımı içeren paketler Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hazırlandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Balıkçılık bizim için ayrı bir değere sahip. Biz tarımsal anlamda her kesime dokunmaya çalışıyoruz. Balıkçılığa destek bizim açımızdan da bir ilk oldu. Denizde bereket artsın, hem olta balıkçılığı hem profesyonel balıkçılık daha da gelişsin istiyoruz. Bursa'nın, midye yetiştiriciliğinde de ilk üç il arasında yer alıyor. Midye tesislerinin faaliyete geçmesiyle birlikte bir-iki yıl içinde 19 bin tona yakın üretim artışı gerçekleşeceğini umuyoruz. Midye yetiştiriciliği; denizi filtre ederek temizlemesi, kirlilik oluşturmaması, arındırma işlemi sonrası sağlıklı gıda temini açısından önemli. Bursa'da deniz ürünleri 1 milyar TL'ye yakın gelir ile birlikte ihracat ve istihdam imkânı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Balıkçı destek paketleri Bursa Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği'ne kayıtlı 148 teknede çalışan 310 tayfaya törenle dağıtıldı.

Ardından protokol üyeleri, balıkçılarla birlikte balıkçı teknesine binip, ağları topladı.
bursa gemlik balık balıkçı destek paket belediye tarım ve orman