Bursalı meyve üreticilerine budama eğitimi

22 March Wednesday, 2023
Üreticilerin bilinçli budamayla daha fazla verim alması için çalışma başlatan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kiraz ve ceviz üreticilerine yönelik budama eğitimi düzenledi.
Bursalı meyve üreticilerine budama eğitimi
Haber: Bursa İl Enformasyon - Kamera/Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
 
Kiraz ve ceviz üreticileri eğitimlere katıldı, uzmanlar bilgi verdi, soruları yanıtladı.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği “Kiraz ve Ceviz Ağaçlarına Yönelik Budama Eğitimi” programına üreticiler yoğun ilgi gösterdi.

Bursa’nın kiraz üretiminde iddialı kentlerden olduğunu vurgulayan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Avrupa'da 'Türk Kirazı' olarak bilinen çeşidin de Bursa’da yaygın olarak yetiştirildiğini söyledi.

İl Müdürü Aygül, FAO 2021 yılı istatistiklerine göre kiraz üretim bakımından Türkiye'nin ön sıralarda yer aldığını vurgulayarak: “Türkiye'nin çok farklı fiziki koşulları nedeniyle, bölgeler arasında kirazın olgunlaşması bakımından 1,5 aya varan farklılıklar görülebilmektedir. Modern tarım yöntemlerinin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kirazda verim ve kalite de artmaktadır.  Günümüzde Türkiye, kiraz ihracatında da söz sahibi ülkelerden biridir.

Ülkemizde temel çeşit; iri, sert ve tatlı meyve eti, çatlamaya dayanıklı meyvesi, uzun-yeşil sapı, yola ve muhafazaya dayanıklılığı ile dünyanın en önemli kirazları arasına girmiş olan ve Avrupa'da 'TÜRK KİRAZI' olarak bilinen 0900 Ziraat çeşididir. 2022 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde üretilen kiraz miktarı bakımından Bursa 2. sırada yer almaktadır. Yurt dışı pazarlarda tercih edilen özellikler olarak bakıldığında kirazda meyve iriliği önemli bir kalite unsuru olarak değerlendirilmektedir. Üreticilerimiz bakım ve bitki besleme konularında gereken hassasiyeti göstermelidir.” şeklinde konuştu.

Ülkemizde gerçekleşen ceviz üretiminde Bursa'nın, 91 bin 62 dekar alanda 16 bin 111 ton üretim ile 2. sırada yer aldığını belirten Hamit Aygül, “İlimizde üretim dağılımına bakıldığında Keles ilçesi ilk sırada yer almaktadır. Ceviz üretiminin ekonomik olabilmesi için ceviz fidanlarının doğru seçilmesi önem arz etmektedir. Yetiştirileceği yerde iklim ve toprağa uygun çeşitlerin seçilmemesi durumda istenilen verim alınamayabilir ve ceviz üretimi sürdürülebilir olmaktan çıkabilir. Verimi en fazla etkileyen bir diğer unsur ise budamamadır. Meyve ağaçlarında budamanın doğru ve zamanında yapılması hasat edilecek ürün miktarını doğrudan etkilemektedir.” dedi. 

Aygül, İl Müdürlüğü olarak üretim miktarı ve kalitesinin arttırılması için eğitim, yayım ve proje çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Ziraat Yüksek Mühendisi Erdem Durgut katılımcılara kiraz ve cevizde budamayla ilgili önemli bilgiler verdi.

Eğitim programı Keles ilçesindeki meyve bahçelerinde uygulamalı olarak devam etti.

Budama eğitimine Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile birlikte Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Keles İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Oruç ile üreticiler katıldı.
bursa kiraz ceviz budama eğitim keles meyvecilik tarım ve orman