Bursalı üreticiye eğitimden tohuma tam destek

13 April Wednesday, 2022
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilere her konuda desteğini sürdürüyor. Büyükorhan İlçesinde düzenlenen iki ayrı dağıtım töreninde çiftçilere tohum ve fidan desteği sağlandı. Yaban mersini yetiştiriciliği eğitimleri tamamlayan çiftçiler de sertifikalarını aldı.
Bursalı üreticiye eğitimden tohuma tam destek Haber: Bursa İl Enformasyon - Kamera-Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI

Tarımın önemli merkezlerinden Bursa’da üretimde kaliteyi arttırmak için destekler de devam ediyor.

Üreticilere yem bezelyesi, silajlık mısır ve fasulye tohumu, yaban mersini fidanlarının dağıtıldığı törenler Büyükorhan İlçesinde yapıldı.

Eğitimle bilinçlendiler, fidanlarla üretime geçtiler

“Yaban Mersini ve Gojiberry Yetiştiriciliği” kursunu tamamlayan çiftçiler hem sertifikalarını aldı hem de fidan desteğinden yararlandı.

Büyükorhan İlçesinde katma değeri yüksek ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında 22 kursiyer yaban mersini yetiştiriciliği eğitimi aldı. Kursu tamamlayan yetiştiricilere sertifikalarıyla birlikte fidan desteği de dağıtıldı.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, eğitim çalışması için; Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Halk Eğitim Merkeziyle iş birliği yaptıklarını belirterek, “2021 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde 4.197 da alanda 2.496 ton maviyemiş üretilmektedir. Üretim, ağırlıklı olarak Bursa, Antalya, Rize, Trabzon ve Kırklareli'de gerçekleşmektedir. İlimiz; 2.288 dekar alanda, 861 ton maviyemiş üretimi ile ülke üretiminin %35' ini gerçekleştirerek, alan bakımından birinci üretim bakımından ise ikinci sırada yer almaktadır. İlimizde üretim, ağırlıklı olarak Orhaneli, İnegöl ve İznik ilçelerinde yapılmaktadır. Büyükorhan ilçemizde ise 75 da alanda 21 ton yaban mersini üretimi gerçekleşmekte olup, gün geçtikçe üretim artmaktadır. Ayrıca gojiberry son dönemde hayatımıza hızlı bir giriş yapmış ve yetiştiriciliğine başlanılmıştır.” şeklinde konuştu.

Bursa yem bitkilerinde de iddialı

Yem bitkilerine tohum desteği veriliyor, hayvancılıkta da kalite artıyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün çiftçileri devlet destekleriyle buluşturduğu çalışmalar devam ediyor.

Yem bezelyesi, silajlık mısır ve fasulye tohumu desteklerinin Büyükorhanlılı üreticilere dağıtıldığı törene Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül de katıldı.
Yem bitkilerine verilen desteklerle bitkisel üretimin arttığını belirten Aygül, '”Bölgemizde tarımsal faaliyetlerin başında hayvancılık gelmektedir. Hayvancılığı geliştirmek için birim alandan en yüksek verimi sağlayacak yem bitkileri yetiştiriciliği yapmak gerekmektedir. Bu şekilde et ve süt verimi ile kalitesini arttırmak mümkün olacaktır. Bölgemizde yem bitkileri ekim alanını arttırmak ve geliştirmek için 70 üreticiye 510 da alanda ekilmek üzere bin 530 kilo silajlık mısır, 80 üreticiye 930 da alanda ekilmek üzere 9 bin 300 kilo yem bezelyesi, 73 üreticiye 100 da alanda ekilmek üzere bin kilo fasulye tohumu dağıtımı gerçekleşecektir. Böylece ilçemizin silajlık mısır, yem bezelyesi ve fasulye üretimi önemli miktarda artmış olacaktır. Bu durum beraberinde et ve süt ürünlerin artmasına vesile olacaktır. Ayrıca çiftçilerimizin toplam gelirini de artırmış olacağız.” dedi.
 
# bursa destek tohum fidan maviyemiş gojiberry eğitim sertifika mısır bezelye fasulye tarım ve orman