Bursalı üreticiye incir fidanı desteği

24 March Friday, 2023
Bursa’da meyvecilik sektörüne kalite ve verim artışı sağlamak amacıyla “İlmek İlmek İncir İlek Fidan Projesi” hayata geçirildi. Çalışma kapsamında 250 adet incir fidanı Mudanya’da 18 üreticiye dağıtıldı.
Bursalı üreticiye incir fidanı desteği
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Gizem Çetin BAŞARAN


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri toprakla buluşuyor, coğrafi işaretli Bursa incirinde verim artışı sağlanıyor.
Bursa İl tarım ve Orman Müdürlüğü kentin coğrafi işaret tescilli ürünü incir yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Mudanya’da düzenlenen etkinlikte “İlmek İlmek İncir İlek Fidan Projesi” kapsamında üreticilere fidan dağıtımı yapıldı.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül yürütülen projenin detaylarını katılımcılarla paylaştı.

Aygül: “Bu kapsamda incir üreticimizin kaliteli ilek ulaşması ve üretim yapabilmesi amacıyla Bakanlığımıza konu ile ilgili olarak 2022 yılında ilmek İlmek İncir İlek Fidan Projesi sunuldu ve kabul edildi. Birkaç sene önce incirde sorunlar çıkmaya başladığında bunların çözümü hakkında istişarelerde bulunduk. 2 sene önce ilk uygulamayı esence de yaklaşık 5 dönümlük bir alanda değişik ilek (erkek) incir dikerek bir bahçe oluşturduk. Ardından 2022 yılında Bakanlığımıza sunduğumuz ve yüzde 75’ini hibe olarak bakanlık desteğiyle sağladığımız İlmek İlmek İncir İlek Fidan Projesi’ni uygulamaya koyduk.

Mudanya’nın 12 köyünde minik bahçeler oluşturarak, bu bahçelerde o köyün ilek ihtiyacını direkt yerinde karşılamış olacağız. 12 Mahallemizde 17 üretici ve 1 tarımsal Kalkınma Kooperatifine toplam 250 adet Erkek İncir (İlek) fidanı teslim edilecek. Özellikle incirde ileklerin geldiği dönemdeki sorunları yaşamamak için o döneme yakın sürede ilekleri oluşan incirleri tercih etmeye çalıştık.

Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nün uzmanlarından da çok yardım aldık kendilerine ve katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Biz ne kadar çalışsak da bu işi yapanlar neticede çiftçilerimiz onların bu işi sahiplenip uygulaması önemliydi. Sağ olsunlar bu konuda gönüllü oldular, projeyi uygulamaya koymak için bizimle işbirliği yaptılar. Proje kapsamındaki İncir fidanlarımızı çiftçilerimize takdim edeceğiz. Bakımlarının da ihtimamla yapılmasını arzu ediyoruz.” dedi.

Projeye Bakanlığın sağladığı yüzde 75 hibe desteğiyle temin edilen 250 adet ilek incir fidanı 18 üreticiye dağıtıldı.
Fidan dağıtım programına; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile birlikte Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Aydın İncir Araştırma Enstitünde Görevli Dr. Özlem Doğan, Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergün Karadağ,  Mudanya Ziraat Odası Başkanı Erdoğan Yıldız ve üreticiler katıldı.
bursa incir fidan ilek destek mudanya meyvecilik tarım ve orman