Çağla bademi Denizli için alternatif ürün oldu

16 April Friday, 2021
Üzüm ve kestane üretiminin önemli merkezlerinden olan Denizli Buldan'da, çiftçiler son zamanlarda alternatif ürün olarak çağla bademe yöneldi.
Çağla bademi Denizli için alternatif ürün oldu Denizli’nin Buldan ilçesinde kestane ve üzüm üreten çiftçiler son yıllarda üretimi ve satış açsından kolay olan çağla bademine yöneldi.

Çiftçiler genellikle çağla bademin erkenci olduğu için ormanlık alanda yer kiralayarak üretimini gerçekleştirirken, ilçede yaklaşık bin 650 dekar alan çağla badem yetiştiriliyor.

Buldan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdal Uğur, ilçede badem üretiminin artacağını söyledi. “Bölgemizde en fazla üretim alanımız bağda var. 40 bin dekara yakın bir bağ alınımız var. Alternatif ürün olarak bizim Doğanköy ve Oğuz bölgesinde çağla üretimimiz var. Orman alanlarında kiralanmış bölgelerde erkenci olduğu için çağla üretiminden üreticilerimiz çok güzel kar ediyorlar. İlçemizde 1650 dekara yakın badem üretim alanı var. Bunların yaş olarak tüketimi mevcut. Şuan bölgemizde fiyat olarak ilk açılışta 25 TL’den kilogramı satıldı. Bugünlerde piyasanın oturmasıyla ve diğer bölgedeki çağlaların çıkmasıyla birlikte fiyatımız 15 TL bandına geriledi. Erkenci ve fiyatının iyi olmasından dolayı her geçen gün badem sahaları artıyor bizde. Geçen sene kuruya bırakanlar 50 TL’ye kadar kurusunu da satabilir ama bölge çiftçimiz kuru satmak istemiyor. Yani çağla olarak tüketiminin kolay olması, depolanmaması ve işçilik maliyetinin azalmasından dolayı yaş ve taze olarak tüketimi var. Bu tüketimden de üreticilerimiz şuanda fiyat istikrarından memnunlar. Bu bahçe orman atıl alandı. Ormandan 49 yıllığına kiralanarak yapıldı ve 2012 yılında kiralandı. 8 ile 10 yıldır da kültürel olarak badem yetiştiriciliği bölgemizde yapılmaya başladı” dedi.
denizli buldan badem çağla