Çanakkale’de atıl araziler Antep fıstığı ile değerleniyor

09 May Monday, 2022
Çanakkale’de atıl araziler tarıma yeniden kazandırılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarda çeşitli ürünler toprakla buluşturuluyor. Taşlık ya da kayaç alanlarda ise Antep fıstığı üretimi planlanıyor.
Çanakkale’de atıl araziler Antep fıstığı ile değerleniyor HABER: Çanakkale İl Enformasyon
 
Çanakkale’de taşlık yapıya sahip atıl araziler Antep fıstığı ile üretime kazandırılıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarda bahar dönemi boyunca 12 dönümden büyük alanda fıstık fidanları toprakla buluşacak.

Ezine’deki fidan dikim töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, üretimde devamlılık mesajı vererek, “Üretim ve ihracat yönünden ülkemizde önemli bir ürün olan antepfıstığı, özellikle diğer meyve türlerinin yetişemediği kayalık yerlerde bile yetişebilmesiyle önemini bir kat daha artırmaktadır. Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden alınan 350 adet antepfıstığı fidanı 12,5 da alanda 4 üreticiye dağıtılarak dikimi gerçekleştirilmiştir. Yetiştiriciliğinde diğer meyve türleri kadar kültürel işlemlere ihtiyaç duymaması üretici açışından da cazibeli hale gelmesini sağlamaktadır. Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Projesinin alt projesi olarak sürdürülmekte olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Bakanlığımız tarafından finanse edilen ve ilimizde yürütülen “Atıl Alanlar Fıstıkla Yeşilleniyor” projesi ilk faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Projede ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki farklı dönemde antepfıstığı fidanı dikimi yapılacaktır. Proje amaçları doğrultusunda ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan atıl alanlar tercih edilmiştir. Antep fıstığı ekimiyle uygun olmayan atıl alanları da tarıma kazandırmayı hedefliyoruz. Tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

İl genelinde güz döneninde yapılacak dikimlerle beraber yaklaşık 38 dönümlük alanda Antep fıstığı fidanı dikilmiş olacak.
çanakkale atıl tarım arazisi antep fıstığı