Çanakkale’de ceviz ve badem üretimi

20 March Wednesday, 2019
Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü “ceviz ve badem yetiştiriciliği”ne dikkat çekmek ve üretimi artırmak amacıyla üreticilerle bir araya geldi. Budamadan ilaçlamaya kadar pek çok faydalı sunumun yapıldığı toplantıda uygulamalı eğitim de verildi.
Çanakkale’de ceviz ve badem üretimi HABER: Çanakkale İl Enformasyon
Çanakkale’de ceviz ve badem üretiminin artırılması ve üretime dikkat çekmek için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı düzenledi. Toplantıya, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Eceabat İlçe Müdürü Yücel Tokgöz ile çok sayıda yetkili ve yetiştirici katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “ İl olarak, Bitkisel Üretim ve Hayvansal üretimde ciddi bir potansiyele sahibiz. Biz özellikle bitkisel üretimde ürün çeşitliliğini arttırmak istiyoruz. Daha yüksek kazanç ve kar elde edebileceğimiz ürünlerin yetiştiriciliğindeki hassas konuları üreticilerimize eğitim ve beraberinde yaptığımız uygulamalarla öğretmeye çalışıyoruz. Ceviz insan sağlığına çok faydası olan ve her insanın tüketmesi gereken bir meyve. İçinde barındırmış olduğu yağ asitlerinden tutunda, vitaminlere varana kadar insan sağlığına faydalı olan her türlü besin elementleri, mineraller içermesinden dolayı çok önemli bir ürün. İlimizde ülkemizin ihtiyacı olan, ithalatı bitirebilecek kadar bir ceviz ve badem üretimimizin olması gerektiğine inanıyorum. İlimizde 2002 yılında 1.300 da alanda yapılan ceviz üretimi, 2018 yılı sonunda 35.000 da alandan yapılmakta ve toplam 6.000 ton ürün elde edilmektedir. Ülkemizde üretilen ceviz ve bademin %3’ü Çanakkale de üretilmektedir. Biz bu yolda ciddi anlamda yol aldık. Amacımız üretimi arttırarak daha kaliteli dışarıya bağımlı olmayan bir ürün potansiyeline sahip olmaktır.” dedi.          
Toplantıya katılanlara, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Erdal Orman tarafından ceviz ve bademin yetiştiriciliğinin püf noktaları ile hastalık ve zararlıları anlatıldı. Hatta Eceabat ilçesi, Bigalı köyündeki 15 dekar alanda kurulu bulunan ceviz bahçesinde üreticilere, cevizde budamanın nasıl yapılacağı da uygulamalı olarak anlatıldı.
 
#çanakkale biga ceviz badem erdemkaradağ cevizbudama üretim çiftçi