Çanakkale’de kooperatifler buluşması

25 December Monday, 2023
Dünya Kooperatif Günü etkinliğinde; Çanakkale’de faaliyet gösteren kooperatifler Biga ilçesinde bir araya geldi. Çok sayıda kooperatifin yönetim kurulu üyelerinin bir araya geldiği toplantıya Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliği yaptı. Kentin tarımsal örgütlenmede iyi bir yerde olduğunun vurgulandığı toplantıda yeni dönem için hedefler de belirlendi.
Çanakkale’de kooperatifler buluşması
Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Dünya Kooperatif Günü”nde; kooperatif yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerini bir araya getiren bir toplantı düzenledi.

Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, Çanakkale’nin kooperatifleşmede başarılı bir yerde olduğunu belirtti.

Nazlım; "1163 sayılı Kanuna tabii Kooperatiflerimiz ve 5200 sayılı üretici birliklerimizin yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile bir araya geldik. Çanakkale İlimiz Kooperatifleşme oranı açısından ülkemizde %69 oranla önemli bir sıralamada bulunmaktadır. Kooperatif yönetim kurulu görev ve yetkileri, denetim kurulu görev ve yetkileri uyacakları usul ve esaslar, yönetim ve denetim kurullarının eğitim zorunluluğu ve Dış Denetim esasları ile 2023 yılı içerisinde yapmış olduğumuz çalışmaları değerlendirme fırsatı bulduk. Ayrıca Kooperatiflerimizin “KOOPBİS SİSTEMİ”nde bilgilerin güncellemesi ve tamamlanması gerekmektedir. Bakanlığımızın yayınlamış olduğu üretici örgütlerinin derecelendirilmesi yönetmeliği önem arz etmekte olup Üretici örgütlerinin derecelendirilmesi yönetmeliğindeki hususların özellikle Kooperatif yönetim, denetim ve üretici birliklerimiz ile yetiştirici birliklerimize bu konunun anlatılması ve İlimizdeki üretici örgütlerinin bu sisteme başvurusunu yapması konusunda gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, Çanakkale'de 2023 yılı itibariyle 405 üretici örgütü bulunuyor. Bu üretici örgütlerinin yüzde 92’si tarımsal amaçlı kooperatiflerden oluşmakta olup Çanakkale, kooperatifleşme oranı açısından yüzde 69 ile Türkiye'de ilk sıralarda yer almaktadır.” dedi.

Biga ilçesindeki toplantıya; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Latif Candan, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, Biga İlçe Müdürü Fevzi Atmaca, il/ilçe müdürlüğü personeli, üretici birlik temsilcileri, tarımsal amaçlı kooperatiflerin yönetim kurulu üyelerinin yanında Biga Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyeleri ve kooperatifçilik bölümü öğrencileri de katıldı.
çanakkale biga kooperatif tarım ve orman