Çanakkale’de kuraklığa karşı önlem alınıyor

22 February Wednesday, 2023
Çanakkale merkez ve ilçeleri, bu yıl yeterli miktarda yağış alamayınca barajlardaki su seviyesi düştü. Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, bazı ürünlerin üretilmesi konusunda kısıtlamaya gidileceğini kaydetti.
Çanakkale’de kuraklığa karşı önlem alınıyor
Son aylarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye'de barajlardaki doluluk oranları ciddi şekilde düştü.

Kuraklık, Çanakkale'deki barajları da tehdit ederken, Çanakkale merkez ve ilçeleri, bu yıl yeterli miktarda yağış alamayınca barajlardaki su seviyesi alçaldı. Yağan kar ise yeterli olmadı.

Kurak bir yıl geçirdiklerini belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver “Geçtiğimiz haftalar içinde güzel bir kar yağışı oldu. Fakat yağan kar yağışı istenen seviyede olmadı. Yeterli değil. Hızlı bir şekilde kar yağdı, hızlı bir şekilde erimediği için bu ancak toprağa iyi geldi. Fakat barajlara olan etkisi ise istenen seviye de olmadı. 2020 yılında yaşanan kuraklıkla aynı seviye de bir kuraklık yaşıyoruz. 2020 yılında alınan tedbirler yine alınması gerekebilir. Çünkü baraj seviyesine baktığımız zaman, Çanakkale’nin su seviyesi yüzde 43’lerde buda yaklaşık olarak 23 milyon metreküp su demek. Atıkhisar barajı aynı zamanda içme suyu ihtiyacımızı da karşılıyor. İçme suyu ihtiyacımızı karşıladığı için şuanda 23 milyon metreküp su seviyesinden aşağılara düştüğü zaman tarımsal maksatlı su kullanımına izin verilmiyor. Çünkü ilk önce insanın su ihtiyacı gerekli, eğer bu seviye de devam edecek olursa, Atikhisar barajı için söylüyorum, maalesef tarımsal alanda üretime izin verilmeyecek ve bazı tedbirlerde alınmak zorunda kalınacak” dedi.

Çanakkale merkezin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'ndaki su miktarı 23,5 milyon metreküp, 39 milyon 61 bin metreküp su kapasitesine sahip Ayvacık Barajı'ndaki su miktarı 21 milyon 289 bin metreküp, 136 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bakacak Barajı’ndaki su miktarı 17 milyon 236 bin metreküp, 18 milyon 450 bin metreküp su kapasitesine sahip Bayramdere Barajı’ndaki su miktarı 13 milyon 600 bin metreküp, 96 milyon 569 bin metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı’ndaki su miktarı 40 milyon 653 bin metreküp, 12 milyon 282 bin metreküp su kapasitesine sahip Zeytinliköy Barajı’ndaki su miktarı 8 milyon 993 bin metreküp, 88 milyon metreküp su kapasitesine sahip Taşoluk Barajı’ndaki su miktarı 19 milyon 442 bin metreküp, 4 milyon 126 bin metreküp su kapasitesin sahip Tayfur Barajı’ndaki su miktarı 1 milyon 577 bin metreküp ve 52 milyon 727 bin metreküp su kapasitesine sahip Umurbey Barajı’ndaki su miktarı ise 26 milyon 937 bin metreküp su seviyesinde kaldı.
Çanakkale su tarım kuraklık baraj doluluk tedbir ürün kısıtlaması