Çankırı’da damızlık koç dağıtımı yapıldı

23 August Wednesday, 2023
Sivas’ta özenle yetiştirilen damızlık koçlar Çankırı’da yetiştiricileriyle buluşuyor.
Çankırı’da damızlık koç dağıtımı yapıldı

Haber: Çankırı İl Enformasyon

Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi kapsamında, Çankırı’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yüzde 50 hibeli olarak 110 yetiştiriciye 110 adet Damızlık Akkaraman Koç dağıtımı törenle yapıldı.

Tören programında konuşan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün “İlimizde uygulanan bu proje ile küçükbaş hayvan yetiştiricilerimize bugün verilecek olan iyi kalitedeki damızlık koçlar sayesinde sürülerdeki akrabalığın önüne geçilerek, sürüde kan tazeleme yoluyla verim artışı sağlanması hedeflenmektedir. Sürünün geleceği koçun kalitesine bağlıdır. Bir koç yılda ortalama 30-35 aşım yaptığı hesaplanırsa, elimizdeki mevcut Koyun ırkı üstün özelliklere sahip olmasa bile koçun tesiri ile verim artışı sağlanabilmektedir.” dedi.

İl Müdürü Düzgün koçların Sivas’ın Ulaş İlçesi Tarım İşletmesi Müdürlüğünden temin edildiğini ifade ederek konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “İlimiz genelinde toplam 187 bin küçükbaş hayvan mevcudu bulunmakla birlikte bu hayvanların yüzde 72’sini Akkaraman Irkı hayvanlar oluşturmaktadır. Proje kapsamında; Akkaraman ırkının en üstün özelliklerine sahip Sivas ilinde bulunan ULAŞ Tigem İşletmesinde yetiştirilen Koçlardan 110 adeti İl Müdürlüğümüz personellerince yerinde seçilerek belirlenmiştir. Bugün dağıtımını gerçekleştireceğimiz koçları talep eden Akkaraman ırkı anaç koyunu olan yetiştiricilerimiz arasından, değerlendirme kriterlerine göre belirlenen 110 adet yetiştiricimize, 110 baş damızlık koç kura ile belirlenerek teslim edilecektir.”

Çankırı Sivas Koç Damızlık Hibe Yetiştiricilik