Çankırılı üreticiye teknolojik destek

06 June Tuesday, 2023
Tarımda kaliteyi artırmak amacıyla yola çıkan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü önemli bir projeyi hayata geçirdi. “Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi” kapsamında drondan slaj makinesine kadar çok sayıda teknolojik ekipman çiftçilerin hizmetine sunuldu.
Çankırılı üreticiye teknolojik destek
Haber: Çankırı İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanlığı destekliyor, çiftçiler son teknolojiyle üretim yapıyor.

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği “Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi” ile çiftçiler son teknolojiyle üretim yapacak.

Projenin tanıtımı için yapılan törene Vali Abdullah Ayaz da katıldı. Ayaz konuşmasında; “Son yıllarda dünyanın yaşadığı, dünyayla beraber ülkemizin yaşadığı gelişmeler aslında tarımsal üretimin ne kadar hayati olduğunu hepimize gösterdi. Önümüzdeki yıllarla ilgili olarak da en büyük önceliğimiz muhakkak taşrada hayatı canlı tutmak. Bir şekilde köylerimizdeki üretimin canlı kalmasını çiftçilerimize yeni taze kanların eklenmesini, gençlerimizin bu tarımsal üretim faaliyetlerine katılmasını bir şekilde sağlamamız gerekiyor; devlet olarak tarım politikasıyla ilgili en büyük görevimiz ve önceliğimiz önümüzdeki dönemde budur.” dedi.

Yeni teknolojileri çiftçilere tanıtmayı amaçladıklarını belirten Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün destekleme projelerini yapmaya devam edeceklerini vurgulayarak: “İlimizde mevcut tarımsal potansiyeli üretime ve kazanca dönüştürmek için gerek Bakanlığımız gerekse yerel kaynakları kullanarak ayni ve nakdi olarak en üst seviyede desteklemeye çalışmaktayız. Üretim alanı olarak kayıtlı çiftçi ve üreticilerimize 260 milyon gibi bir kaynak sağladık. Tüm bu desteklerin yanında ufuk açıcı, inovatif, yeni teknolojiyi tanıtma ve kullanma adına gerek yerelde gerekse Bakanlık düzeyinde özel projeler yapmaktayız. KUZKA’nın finanse ettiği Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi ile çiftçilerimizi yenilikçi ve kolaylaştırıcı makine ve ekipmanlarla buluşturmuş olacağız. 6.000.000 ₺ kaynak kullanılarak uyguladığımız bu projede silaj paketleme makinesi gibi özellikli bireysel alımı zor olan makinalar olduğu gibi çiftçilerimizin daha önce hiç kullanmadığı ama işini kolaylaştıran malçlama makinesi ve dron gibi özel makinelerde almış durumdayız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından çiftçilerin kullanımına sunulan son teknoloji ekipmanlar katılımcılara tanıtıldı.

Proje kapsamında katı gübre dağıtma makinesi, mısır silaj makinesi, silaj balyalama makinesi ve dron gibi pek çok ekipmanın yer aldığı makine parkı Çankırı tarımına kazandırıldı.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) desteği ile TR81-82 Bölge Kalkınma Programı çerçevesinde Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan “Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi”nde satın alma işlemleri tamamlanarak makineler çiftçilerimizin kullanımına açılacağı bildirildi.
 
Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi Toplam Bütçesi 6.000.000 TL tutuyor. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nda istenilen Hibe Tutarı 4.500.000 TL olup yararlanıcı katkı payı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve iştirakçiler tarafından sağlanması planlanıyor. Projenin genel amaçları arasında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde makine parkurunun sayı ve çeşidini artırarak tarımsal birlik ve kooperatifler aracılığıyla bu ekipmanlara çiftçilerin erişimlerinin sağlanması bulunuyor.

Çankırı’ya önemli tarımsal katkılar yapacak makine ve ekipmanlarla hayvancılık için son yıllarda önemli girdi maddesi olan kaba yem ihtiyacına önemli ölçüde katkı sağlanması da hedefleniyor.
çankırı makine ekipman drone silaj proje destek kuzka tarım ve orman