Ceviz fidanları Harmancık’taki üreticilerle buluştu

16 March Thursday, 2023
Bursa’da Ceviz Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında Harmancık’ta üreticilere ceviz fidanı dağıtıldı.
Ceviz fidanları Harmancık’taki üreticilerle buluştu
Haber: Bursa İl Enformasyon
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Harmancık Belediyesi ile Harmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile uygulanan Ceviz Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında Harmancık’taki üreticilere ceviz fidanı dağıtıldı.

Fidan dağıtım töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Cevizin üretiminin ekonomik olabilmesi için ceviz fidanlarının doğru seçilmesi,  yetiştirileceği yerde iklim ve toprağa uygun çeşitlerin belirlenmesinin önemini vurguladı.  Aygül: ''Bursa Büyükşehir Belediyesi, Harmancık Belediyesi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün işbirliğinde Ceviz Üretimini Geliştirme Projesi geliştirildi. Hem kaliteli hem de bu bölgeye uyumlu ceviz fidanlarını temin etmek suretiyle bugün üreticilerimizle buluşacak. Proje ile 29 Mahallemizde 239 üreticiye 250 da alanda ceviz bahçesi kurulması amacıyla 5 bin adet fidan dağıtımı gerçekleştirilecek. Toplam bütçesi 200 bin TL olan proje bedelinin yüzde 70'i Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan HAGEL (Hayvancılığı Geliştirme Birliği) tarafından, yüzde 30'u çiftçilerimizin katkısı ile sağlanmaktadır.

İlçemize uygun çeşitlerden olan ve proje kapsamında dağıtılan 4 bin 500 adet chandler ceviz çeşidi ve 500 adet dölleyici fernette çeşididir. Bahçe kurulumunda bu dölleyici çeşitler çok önem arz etmektedir. Çünkü dölleyici çeşit yoksa verim kayba uğrayabiliyor.  Proje tam kapasite ile verime geçtiğinde dekara ortalama 500 kg verim alma hedefi ortaya koymuş bulunmaktayız. Güncel rakamlarla ilçemize yıllık yaklaşık 5 milyon TL gelir elde edilmesi beklenmektedir. Harmancık' ın yanı sıra ilimiz ve ülkemiz açısından önemli ekonomik değere sahip olan cevizin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacak olan proje kapsamında dağıtılan fidanların başta üreticilerimiz olmak üzere ilimize ve ülkemize ilimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'' şeklinde konuştu.
tarım orman bursa ceviz fidan dağıtım