Çiftçilerin zor gün dostu: TARSİM

01 December Friday, 2023
Tarım Sigortaları Havuzu don riski ve fiyat dalgalanmaları gibi olumsuzluklara karşı çiftçilere kalkan olmaya devam ediyor. TARSİM kapsamında, 1 Haziran 2006'dan bu yana 20,7 milyar lira devlet prim desteği ve 20 milyar lira hasar tazminatı ödemesi gerçekleştirildi.
Çiftçilerin zor gün dostu: TARSİM
Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM, çiftçileri doğal afetlerin zararlarına karşı koruyor.

Doğal afetlere karşı üreticinin emeğinin koruyucusu tarım sigortasında poliçe bedelinin yüzde 50-67'si Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

TARSİM kapsamında, 1 Haziran 2006'dan bu yana 20,7 milyar lira devlet prim desteği ve 20 milyar lira hasar tazminatı ödemesi gerçekleştirildi.

TARSİM'in kapsamı genişletiliyor

Kuruluşundan bu yana her yıl yeni riskler ve ürünler ilave edilerek TARSİM'in kapsamı genişletiliyor. Bu yıl kiraz ve vişnede teminat başlangıcı ilk çiçeklenme evresinden beyaz tomurcuk evresine kadar sigorta kapsamına alındı. Enginarda don riski isteğe bağlı ek teminat şeklinde sigortalanırken kavun ve karpuzda fide döneminde yeniden ekim dikime neden olacak don riski hasarı güvence kapsamına dahil edildi.

Alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuzda fide döneminde yeniden ekim dikime yol açacak don riski hasarı teminat kapsamına girdi. Alçak tünellerde yaban domuzu zararının yanı sıra büyükbaş, küçükbaş, kümes ve su ürünleri hayvan hayat sigortası branşlarında, terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri teminatı isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta listesinde yer alıyor.

Ayrıca, şeker pancarı sertifikalı tohumluk ürününde teminat tohum hasadına kadar genişletildi.

Gelir Koruma Sigortası devrede

Gelir koruma sigortası da 2021'de Konya'nın Cihanbeyli, Karatay ve Kadınhanı ilçelerinde başlatıldı. Sistem, 2022'de Konya'nın tamamında uygulandı.

Buğday üreticileri verim ve fiyat dalgalanmalarına karşı ürünlerini bu sigortayla güvence altına alabiliyor. TARSİM kapsamında doğal afetlere karşı üreticinin emeğini korumaya yönelik uygulanan gelir koruma sigortası kapsamında, sigorta poliçe bedelinin yüzde 60'ı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

Gelir koruma sigortası 2024-2025 sezonunda ülke genelinde uygulanacak. Buğday üreticilerinin yanı sıra arpa üreticilerine yönelik de söz konusu uygulama başlayacak.
tarım orman tarsim sigorta