Çiftçinin pazar sorununa çözüm devletten

10 May Friday, 2019
Bitlis’te pazar sorunu yaşayan çiftçiye çözüm devletten geldi. Ahlat ilçesinde devlet desteğiyle kurulan kuru fasulye paketleme tesisinde bölge çiftçisinin ürünleri işlenip paketlenerek 81 kente satılıyor.
Çiftçinin pazar sorununa çözüm devletten Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan alınan hibe ile kurulan tesis Bitlis’teki çiftçinin pazar sorununa çözüm oldu.

Örkenler Grup tarafından yüzde 50 hibe desteğiyle kurulan tesis, Bitlis'in Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz ilçelerindeki çiftçilerin ürettiği yıllık 25 bin ton civarındaki fasulyenin 12 bin tonunu satın alıyor.

Ahlat ilçesinde devlet desteğiyle kurulan kuru fasulye paketleme tesisinde bölge çiftçisinin ürünleri işlenip paketlenerek 81 kente satılıyor.

Tesisin 2 bin 500 metrekare kapalı 10 bin metre kare açık alanda kurulduğunu söyleyen Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken, çevrenin önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti. “Biz de sözleşme yaparak çiftçileri fasulye ekimine teşvik ediyoruz. Hasat sezonunda topladığımız ürünleri işleyip paketledikten sonra Yaytat markasıyla Türkiye'nin tamamına satıyoruz. Sadece Ahlat'ta 2 binden fazla çiftçi var. Bunun binine ulaşıyoruz. Sözleşmeli üretim yaptırdığımız çiftçilere tohum, gübre, zirai ilaçlama ve ziraat mühendislerimizle ekimden hasada kadar sahada kontrol amaçlı destek veriyoruz. Ülkemiz, ilimiz ve ilçemizin ekonomisine katma değer sağlıyoruz. Çiftçilerin en büyük sıkıntısı pazarlama ama bizim alanda pazar korkusu yok. Ürünlerinin tamamını rahatlıkla pazarlayabiliyor, ihtiyaçlarını görebiliyorlar. Çiftçilerimiz için bir nevi garantörlük makamıyız." dedi.
 
bitlis ahlat fasulye gibe