Trabzonda "Uluslararası Coğrafi İşaretler ve Denetim Mekanizmaları" semineri düzenlendi.
Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, "Uluslararası Coğrafi İşaretler ve Denetim Mekanizmaları" seminerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada seminerin, Türk Patent Enstitüsü ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı 2013 Eylem Planı kapsamında gerçekleştirildiğini söyledi.
Tarihin akışı içerisinde coğrafi alanların medeniyetler üzerindeki belirleyici rolünün tartışmasız olduğunu vurgulayan Asan, "Ülkemiz coğrafi işaretler açısından son derece zengindir. Tarih boyunca farklı kültürleri bünyesinde barındıran Anadolu, tarihsel öneminin yanı sıra bereketli topraklarından kaynaklanan ve dış ticaretimizde önemli yer tutan ürünleriyle ön plana çıkmaktadır" diye konuştu.
Coğrafi işaretler in etkin bir şekilde kullanıldığında ve sistem iyi işlediğinde, kalkınma ve ekonomik gelişme açısından çok önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Asan, "Ülkemizde mevcut durumda 172 tescilli coğrafi işaret bulunmaktadır. Kasım ayı itibariyle 219 coğrafi işaret başvurusuyla ilgili işlemler de devam etmektedir" dedi.
Avrupa Komisyonu'na Antep Baklavası, Aydın İnciri, Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması olmak üzere 4 adet tescil başvurusu yapıldığını belirten Asan, " Güzel bir gelişme olarak Antep Baklavası başvurusu Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlandı ve tescil yolunda önemli bir adım atıldı. Bununla birlikte ülkemizdeki coğrafi işaretlerin uluslararası platformlara taşınması için, özellikle AB nezdinde yapılan başvuru sayısının arttırılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Antep Baklavası örneğinin de diğer coğrafi işaret sahibi şehirlerimiz açısından önemli bir motivasyon unsuru olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Üretim planlamasının su ürünlerinde de başarılı olduğunu belirten...
Devamını Oku ->
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kurumunun...
Devamını Oku ->
Antalya'da etkili olan sel, su baskını, fırtına ve hortum evler...
Devamını Oku ->
Toprak Mahsulleri Ofisi hububat üretimi açısından yağışları...
Devamını Oku ->
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon...
Devamını Oku ->
Orman Genel Müdürlüğü ile Ormancılığı Geliştirme ve Orman...
Devamını Oku ->
Kırşehir'deki Malya Tarım İşletmesi, yetiştirdiği yerli ırk...
Devamını Oku ->
2026 Yılı Yatırım Programı'nda tarım ve orman sektöründe bu yıl...
Devamını Oku ->