Çukurova ayçiçeği hasadına hazırlanıyor

20 July Wednesday, 2022
Türkiye’nin ayçiçeği üretim merkezlerinden biri olan Adana’da hasada sayılı günler kaldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, verimli bir sezon geçirildiğini bildirdi.
Çukurova ayçiçeği hasadına hazırlanıyor Haber: Adana İl Enformasyon

Adana’da tarlalar sarıya boyandı, üretici hasat için gün sayıyor.

Çukurovalı ayçiçeği üreticileri hasat için gün sayıyor.  Tarım arazilerinin yeterli yağış aldığı bölgede verimli bir sezon yaşandı.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, kentte ayçiçeği ekiliş alanının her yıl genişlediğini belirterek, “Ayçiçeğinin ekiliş alanı her yıl artarak devam etmekte. Geçen yıl 650 bin dekar alanda ayçiçeği ekimimiz varken bu yıl yaklaşık 700 bin dekar üretim alanımız var. Buradan da yaklaşık 220 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Bu yıl yağışlar zamanlı olduğu için ayçiçeğimizde verim geçmiş senelere göre daha iyi. Dönüme ortalama 300-350 kilogram civarında verim alıyoruz. Bu verimin bu yıl biraz daha artacağını düşünüyoruz çünkü bu yıl ayçiçeği tablaları daha büyük ve dolgun. İnşallah bu yıl çiftçimiz, iyi bir üretim sezonu geçirecektir.” dedi.

Ayçiçeğinin kıraç arazilerde yetiştirilebildiğini vurgulayan İl Müdürü Tekin, “Buğdayla münavebe ürün olarak tercih edilmekte. Çiftçilerimizin buğdaya göre daha karlı bir ürün almasının kaynağı ayçiçeği ekimini arttırmaktadır. Bu sebeplerden dolayı da ayçiçeği bölgemizde özellikle kıraç alanlarda tercih ediliyor. Bunun dışında ayçiçeği ülkemizde hem ham yağ açığını kapatmakta hem de posasından hayvan yemi yapılmakta ve protein oranı yüksek olduğu için de tercih edilmektedir. Yağışları düzenli olarak aldık. Çiftçilerimiz için bereketli bir yıl olur.” diye konuştu.

Kısa bir süre sonra başlayacak olan ayçiçeği hasadından bu sezon yaklaşık 220 bin ton civarında rekolte bekleniyor. 
ayçiçeği hasat alternatif ürün çukurova adana tarım ve orman