Denizler 7/24 takipte

20 December Friday, 2019
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce Türkiye'nin denizlerinde 6 noktaya deniz şamandıra sistemleri kurulacak. Bu sayede elde edilecek veriler, yerli yazılım aracılığıyla Ankara'da kurulan merkezde izlenecek.
Denizler 7/24 takipte Denizleri 7/24 izleme imkanı sunacak şamandıra sistemleri devreye alınıyor.

Avrupa Birliği IPA2 Dönemi kapsamında alınan 6 milyon 290 bin avroluk hibeyle, Balıkçılık Faaliyetlerinde Stok Değerlendirme Uygulamaları doğrultusunda hazırlanan proje hayata geçirildi.

"Denizlerin tomografisini çekecek" projede Türkiye'nin denizlerinde 6 noktaya kurulacak şamandıralar ve yerli imkanlarla hazırlanan yazılım sayesinde pek çok veri toplanabilecek.
Özel planlanmış, yüksek oranda doğruluğa sahip deniz şamandıra sistemleri vasıtasıyla elde edilecek veriler, Ankara'da kurulan merkezde izlenecek.

Şamandıralardan ilk 2'si olan T-Bora ve T-Kale, Bandırma Körfezi ve Çanakkale Şehitler Abidesi bölgesine bırakıldı. Kalan şamandıralar da ay sonuna kadar bırakılacak.

Şamandıralarda bulunan sensör ve kameralar aracılığıyla denizlerdeki gemi hareketliliğinin yanı sıra balık popülasyonu, balık hareketleri ve türleri ile deniz suyu fiziko kimyasal yapısı, su altı hareketliliği gibi konularda veriler alınabilecek.

Proje Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
deniz takip sistem tarım araştırma politika