Denizlerde hamsi ve kofana bolluğu yaşanıyor

25 March Thursday, 2021
Ordu açıklarında bir haftadır bol miktarda avlanan hamsi, hem balıkçıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Balıkçılar, kilogramı 30 TL’den satılan hamsiye oldukça fazla talep olduğunu söyledi.
Denizlerde hamsi ve kofana bolluğu yaşanıyor
Geçtiğimiz aylarda hamsi boylarının irileşmesi adına getirilen yasak sonrası tezgahlar bir süre hamsisiz kaldı. 15 Nisan tarihinde denizlerde başlayacak avlanma yasağı öncesi Ordu’nun Perşembe ilçesi açıklarında küçük kayıklar tarafından avlanan bol miktarda hamsi, özlem duyan vatandaşları sevindirdi. 30 TL’den satılan hamsi talep görürken, mezgit ve istavrit balığı ise ikinci planda kaldı.

Tezgahlarda hamsinin ilk sırada olduğunu ve günlük yaklaşık 20 kasa hamsi sattıklarını ifade eden Ordulu balıkçı Aziz Ceylan, “Allah’a şükür şuanda çok fazla hamsi avı var. Küçük kayıklar süper bir şekilde hamsi tutuyor ve hamsiye özlem olduğundan talep çok fazla. Tezgahlarımızda şuanda yaklaşık 20 kasa hamsi satılıyor. Ordu’nun Perşembe açıklarında çıkartılan hamsinin fiyatı da 30-35 liradan satılıyor. Vatandaşların özlemi olduğundan yoğun bir şekilde talep var. Mezgit ve istavrit şuanda arka planda kaldı. İnsanların önceliği hamsiden yana” dedi.

Perşembe ilçesi açıklarında hamsinin bol miktarda avlanıldığını kaydeden Ceylan, çiftlik balıklarının sınırlı sayıda çıkartıldığı için fiyatların yüksek olduğuna değinerek, “Çiftlik balıklarının fiyatı 40-70 TL arasında değişiyor. Şu anda hami olduğu için tek hedefimiz hamsi. Şu anda sezon sonuna doğru yaklaşırken hamsi denizden patladı, inşallah bu şekilde de devam eder” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda denize avlanmaya çıkan balıkçıların ağlarına takılan kofana balığı ağırlıkları 12 kiloya kadar çıkmasıyla şaşırttı. Kofana balığı bolluğu tezgâh fiyatlarına da yansıdı.
  
Türkiye karasularında yaklaşık 10 yıldır nadiren görülen kofana balığı, bu yıl 3’üncü kez sürü halinde denizlerde görüldü. Geçtiğimiz yıl kilogram fiyatı tezgâhlarda 200 ile 250 lira arasında satılan Kofana Balığı bu yıl bollukla beraber 80 liraya düştü. Kofananın ağırlığı ise 7 kilodan ile 12 kiloya kadar çıktı.

Beylikdüzü’ndeki Balıkçı Kenan Balcı, 3’ncü kez denizlerde Kofana akını olduğunu ifade ederek, “ 80 liraya kadar düştü kofana balığı kilo fiyatı. Kılçıksız kemiksiz balık Kofana. Kofana demek denizlerde bereket demek. Bir kofana binlerce adet yumurta yapıyor. İnşallah ümitliyim önümüzdeki günlerde daha çok olacak. Kilosu 250 - 300 liraydı şimdi bugün 80 liraya düştü. Bu bolluk devam ederse çok düşeceğini tahmin ediyorum. 10 sene önceden bu yana sürüler halinde ilk kez bu sene çıkıyor. 3 defadır sürü halinde halka ulaştı Kofana. Zengin balığıydı şimdi orta hallilerin balığı oldu. İnşallah garibanın balığı da olur. Balıkçı camiası olarak çok mutluyuz” dedi.

10 sene önce kofana balığının ağırlığının 2 buçuk 3 kilo arasında değiştiğini kaydeden Balcı, “10 sene sonra büyüdü geldi . Bir tanesi 7 kilodan 12 kiloya kadar büyüklükte olan balıklarımız var. Büyüklerin lezzeti daha güzel oluyor” diye konuştu.
hamsi balık kofana bolluk fiyat