Denizli’de kekik eğitimi başladı

23 February Thursday, 2023
Denizli’de Kekik Eküy Eğitim toplantılarının ilki düzenlendi. Eğitimde sunumlar yapılarak kekiğin kalıntısız üretimine dikkat çekildi.
Denizli’de kekik eğitimi başladı
Haber: Denizli İl Enformasyon
 
Denizli’de üreticilere yönelik kekik eğitim toplantılarına başlandı.

Kekik Eküy Eğitim toplantılarının ilki, Pamukkale İlçesi Uzunpınar Mahallesinde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Konuşmasına depremzedelere yardımlarını esirgemeyenlere teşekkür ederek başlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, kekik pazarlama sorunlarına dikkat çekti. Çınar “Şimdi bizim bir sorunumuz var, kekiği satamıyoruz, satsak da ucuza satıyoruz. Biz kekikte dünyanın yüzde 75’ini, Türkiye’nin ise yüzde 85’ini üreten bir şehir olarak ilk toplantımızı kekiğin başkenti olan Pamukkale’de yapıyoruz. Üretim arttıkça, siz dünyaya rakip oldukça zaman zaman tarife dışı engeller diyebileceğimiz kalıntı ve benzeri çeşitli durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. PA (Pirolizidine Alkaloid) denilen yabancı ot kaynaklı bir alkaloidin kekikte kalıntı bırakması sonucu ihraç pazarında sorun yaşayabiliyoruz. Ama biz bunu biliyoruz ki sorunu çözebiliriz. İyi kekik üretmemiz gerekiyor, özellikle işçilik konusunda yapmamız gereken bazı hususlar var; Muhtarlarımızla, Başkanımızla hep birlikte çalışarak biz bunu nasıl makinaya dökebiliriz bunun çözüm yollarını arayacağız. Teknik personelimizden yardım alarak, gerekiyorsa dikim şekillerini değiştireceğiz. Nasıl ki Yunanistan sıfır PA’lı kekik üretebiliyorsa biz de bu kekiği kalıntısız ve otsuz bir şekilde üreteceğiz.” dedi.

Yapılan sunumun ardından katılımcılar tarafından yöneltilen sorular cevaplandırılarak birlikte toplu fotoğraf çekimiyle eğitim sona erdi
tarım orman denizli il kekik eğitim