Denizli’den nar ihracatı

24 September Monday, 2018
Nar üretiminde Türkiye’de 3. Sırada yer alan Denizli’den nar ihracatı başladı.
Denizli’den nar ihracatı

Haber: Denizli İl Enformasyon

 

Denizli’den nar ihracatı başladı. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarda, kayıt altındaki  üreticilerin izlenebilir, insan sağlığını tehdit etmeyen, çevreye duyarlı üretim metodları ile ürettikleri  ve hijyenik şartlarda hazırlanan narların yüzde 70-80'i  başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu ve Ukrayna'ya ihraç ediliyor.

Denizli’de 25 bin 641 dekar alanda nar yetiştiriciliği yapılıyor. Toplam 1 milyon 659 bin 772 adet ağaçtan 45 bin 616 ton nar üretimi elde ediliyor. Verime yatan nar bahçelerinden yaklaşık 3 ton/dekar arasında ürün alınıyor.

Denizli nar üretimi bakımından Ege Bölgesinin yüzde 31,2'sini,Türkiye üretiminin ise yüzde 10.2'sini gerçekleştirerek Ege Bölgesinde 2. Türkiye'de 4.sırada yer alıyor. Denizli;  nar alanı ve üretiminde Antalya ve Muğla'dan sonra Türkiye'de 3. Sıradaki yerini koruyor.

Denizli’de nar yetiştiriciliği; iklim, arazi, toprak yapısına göre ağırlıklı olarak Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy  ilçelerinde yoğun olarak yapılıyor. Mikroklimatik iklim nedeniyle özellikle Pamukkale ilçesinde yetişen hicaz narının tat, renk, aroma, kalite ve kantitesinin  yüksek olması, pestisit kalıntısı probleminin olmayışı bakımından ihracatçı firmaların tercih nedeni oluyor. Yetiştirilen narın birinci kalitede olanları ihracata, geri kalan kısmı sanayi de meyve suyu olarak işleniyor.

Türkiye dünyada en fazla nar üreten ülkeler arasında bulunuyor. Ülkemiz ekolojik koşullarının uygunluğu, arazi miktarının çokluğu ve dış-iç talepler üretimini hızlı bir şekilde artırıyor.

denizli nar ihracat üretici