Diyarbakır’da karpuza tanıtım mısıra tarla günü

16 September Wednesday, 2020
Diyarbakır karpuzu tanıtım günlerinde görücüye çıkarken, hasadı başlayan mısır verimiyle üreticiyi sevindirdi.
Diyarbakır’da karpuza tanıtım mısıra tarla günü
Haber: Diyarbakır İl Enformasyon

Bereketli bir hasat sezonu yaşanan Diyarbakır’da dev karpuzlar için düzenlenen "Kültür ve karpuz tanıtım etkinliği" şenlik havasında yapıldı.

Diyarbakır karpuzunun tanıtımı amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte, Tarım Korosu tarafından türküler seslendirildi.

Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Diyarbakır'ın üretimin ve bereketin adı olduğunu söyledi. Karpuzun Diyarbakır'ın marka değerlerinden biri olduğunu belirten Çiftçi, şehrin güzel değerlerle anılmaya hak ettiğini dile getirdi.

Şehrin her sokağında ayrı bir kültür ve değerin bulunduğunu vurgulayan Çiftçi, "Bu şehrin güzelliklerini tüm dünya ile paylaşmamız lazım. Bunun için güvenlik ve huzur en önemli argümanımız. Bu şehrin huzurunu korudukça kentin güzelliklerini paylaşabiliriz. Bu şehir 5 milyon turisti hak ediyor. Bu potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.  

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar da Diyarbakır karpuzunun tanıtımı ve bu üretimin devam ettirilmesi için etkinliğin düzenlendiğini belirterek, salgın dolayısıyla daha az katılımla etkinliğin yapıldığını söyledi. Kentin tarım ve hayvancılık alanında ülkede ilk 5 il arasında bulunduğunu kaydeden Atalar, büyük bir tarımsal potansiyele sahip olduklarını anlattı.

Karpuz denilince Diyarbakır'ın en önde gelen illerden biri olduğunu dile getiren Atalar, yaklaşık olarak 52 bin dekar alanda karpuz ve kavun tarımı yapıldığını aktardı.Diyarbakır karpuzunun geleneksel tarım yöntemiyle yetiştirildiğini, önemli bir değer olduğunu belirten Atalar, "Bu değerin korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Üreticilerimiz sayesinde bugünlere kadar geldi. Dicle Nehri kenarında güvercin gübresiyle yetiştiriliyor. Tarihte develerle taşınırmış. Bu değere sahip çıkıyoruz. Çok zor şartlarda yetiştiriyorlar." diye konuştu.

56 kilo 200 gram karpuzla birinci oldu

Daha sonra karpuz ağırlık yarışmasında dereceye giren üreticilere çeşitli ödüller verildi. Yarışmada, üretici Adil Aydın 56 kilo 200 gram karpuzla birinci, Bilmez Atlı 51 kilo 500 gramla ikinci, Hamit Atlı 50 kilogramla üçüncülük elde etti. Bu yıl düzenlenen yarışmada, dereceye giren karpuzların son yılların en ağır karpuzları olduğu bildirildi.

Mısır hasadı tarla günüyle yapıldı

Bismil ilçesine bağlı kırsal Üçtepe Mahallesi'nde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen "Mısır hasadı tarla günü" programına katılan Vali Karaloğlu, tarlada incelemelerde bulundu.
Biçerdöverle bir süre mısır hasadı yapan Karaloğlu, bölgede dünyanın en verimli topraklarının bulunduğunu söyledi. 

Mısırda verim artışı yüzde 100’e yaklaştı

Karaloğlu, Bismil ilçesinde 1990'lı yıllardan bu yana mısır tarımı yapıldığını belirterek, "Bugün geldiğimiz noktada sadece Bismil'de geçen yıl 93 bin dekarda mısır ekimi yapılmışken bu yıl bu rakam 162 bin dekara yükseldi. Diyarbakır genelinde bu yıl 380 bin dönümde mısır tarımı yapıldı. Geçen yıla göre artış yüzde 100'e yaklaştı." diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığının mısır tarımıyla ilgili çok ciddi desteklerinin bulunduğuna dikkati çeken Karaloğlu, şöyle devam etti: "Şu anda ton başına 30 liralık bir desteklememiz var. Yine dönüm başına çiftçimize mazot ve gübre desteği olarak 29 liralık devletimizin bir desteği var. Sanayi ürünü olarak kabul edilen mısır ve pamuk gibi ürünlerin ithalatını önlemek ve iç piyasadan, kendi topraklarımızdan ihtiyacımızı karşılayabilmek için Tarım Bakanlığımızın da çok ciddi bir gayreti var."

Mısırın sadece darısı değil koçanı, yaprağı ve samanıyla da çok değerli bir ürün olduğunu dile getiren Karaloğlu, bölgede yeni gelişen teknoloji sayesinde mısırın sapının balya haline getirilerek biokütle ve biogaz tesislerinde işlendiğini anlattı.

Programa, Bismil Kaymakamı Hamza Türkmen, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ziraat odası başkanları, kamu kurumları ile üretici birliklerinin temsilcileriyle çiftçiler katıldı.
diyarbakır karpuz mısır hasat tarım orman destek