Dünya Meteoroloji Günü Kutlandı

24 March Wednesday, 2021
23 Mart Dünya Meteoroloji Günü, düzenlenen etkinlikle kutlandı. Ankara’da düzenlenen etkinliğe Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı.
Dünya Meteoroloji Günü Kutlandı
23 Mart Dünya Meteoroloji Günü düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Ankara’da düzenlenen etkinliğin adresi Meteoroloji Genel Müdürlüğü oldu. Etkinliğe Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanı sıra Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak ve çok sayıda davetli katıldı.

Küresel Isınmaya bağlı İklim Değişikliğine değinen Pakdemirli, yaşanan afetlerle ilgili bilgi de verdi. “2020 yılı da sıcaklık rekorlarının yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti. Önümüzdeki yıllarda maalesef sıcaklık artışında, yeni rekorlar bekleniyor. Kısacası, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini ciddi ciddi hissetmeye başladık. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişen iklim koşullarının etkisi ile meteorolojik afetlerin sayıları ve şiddeti artış göstermeye başladı. Ülkemizin iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek olan Akdeniz havzasında yer alması nedeniyle gelecekte de bu artışların devam edeceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla her şeyden önce meteorolojik karakterli doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak, bu afetlerin zararlarının azaltılmasında ve toplumun afetlere karşı direncinin artırılmasında büyük rol oynayacaktır.” dedi.

Pakdemirli projelere de değinerek ““Son 19 yılda şüphesiz çok önemli projeleri hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda da İklim Projeksiyonları ve İklim İndisleri hazırlayarak, tarım ve gıda güvenliği, enerji, sağlık, su yönetimi ve turizm başta olmak üzere kamu kurumları ve bütün sektörlerin kullanımına sunacağız. Bu kapsamda meteorolojik gözlem uyduları üzerinde yoğun çalışmalarımız var. Kendi meteoroloji uydumuzu yapmak ve uzaya göndermenin planını şimdiden oluşturuyoruz. Hatta uzayda meteoroloji istasyonu kurmak gibi fikirlerimizi geliştiriyor ve vizyonumuzu da şimdiden ortaya koyuyoruz.” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu da hava tahminlerinin terörle mücadeleye katkısına vurgu yaptı.  "Terörle mücadele konusunda meteorolojinin bize sunduğu imkanlar inanınız terörle mücadeleyi yapan kahraman arkadaşlarımız kadar kıymetlidir, yol göstericidir ve aynı zamanda iyi bir rehberlik ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.
tarım orman bekir Pakdemirli içişleri Süleyman soylu terör mücadele meteoroloji