Eğirdir Gölü yavru sazanlarla canlandı

09 September Wednesday, 2020
Isparta’nın en önemli tatlı su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü’ne binlerce yavru sazan bırakıldı.
Eğirdir Gölü yavru sazanlarla canlandı Haber: İrfan ÖNER - Isparta İl Enformasyon
Fotoğraf: S. Hilmi YILMAZ - Mesut YALÇIN

Isparta’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü balıklandırma çalışması kapsamında Eğirdir Gölü’ne 562 bin yavru sazan balığı bırakıldı.  

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün tatlı su kaynaklarındaki balık popülasyonunun devamlılığını ve çeşitliliğini sağlamak amacıyla hayata geçirdiği Balıklandırma Programı ile göl ve göletlere her yıl düzenli olarak yavru balık bırakılarak balıkçılığa destek sağlanıyor.

Balıkçılıkta olduğu kadar turizmde de bölge için önemli bir kaynak olan Eğirdir Gölü’nde balık popülasyonunun artışına katkı sağlamak amacıyla, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Kepez biriminden temin edilen yavru sazanlar düzenlenen etkinlikte suyla buluştu.

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu burada yaptığı konuşmada, Isparta genelindeki göl ve göletlerde toplam 600 Bin balığın suyla buluşturulacağını ve bu güzel gölde balık popülasyonunun artışına katkı sunmayı amaçladıklarını belirterek, “562 bin yavru sazan balığını Eğirdir Gölü’nün muhtelif yerlerinde suya bırakacağız. Geri kalan 38 bin balık da İlimizin farklı yerlerindeki göletlerde suyla buluşturulacak. Bizim temennimiz bu tür doğal güzellikleri hem turizm anlamında yaşayabilmek hem de yörede yaşayan insanlarımızın ev ekonomisine katkı sağlayabilmesine fırsat verebilmek. Bu yavru balıklar eminim ki birkaç yıl içerisinde büyüyerek bu gölden faydalanan balıkçılarımızın ekonomisine büyük katkı verecektir. Eğirdir gölümüz tatlı su balıkçılığı açısından ülkemizin önemli bir değeri özellikle kerevit üretiminde önemli bir yere sahip.” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri de balıkçıları av yasaklarına uymaları konusunda uyardı. Gelecek nesillere bırakılacak en değerli miras olan su kaynaklarının ve su ürünleri üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için balıklara kesinlikle en az bir kez üreme imkânı tanınması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada balıkçıların her türlü sorunlarında www.isparta.tarimorman.gov.tr web sitesinden bilgi edinilecekleri bildirildi.

Eğirdir Gölü’ne 2011 yılında 100 bin, 2017 yılında ise 450 bin adet sazan yavrusu bırakılarak stok takviyesi yapıldı.
ısparta balıklandırma eğirdir gölü yavru sazan tarım ve orman