Eğitimli çiftçilerle kaliteli fındık üretimi

02 November Wednesday, 2022
Samsun İl tarım ve Orman Müdürlüğü fındık üretiminde kaliteyi arttırmak amacıyla teknik personele yönelik eğitim programı düzenledi. “Fındık Alanları Teknik Uygulamalarla İyileşiyor Projesi” kapsamında yürütülen çalışmada Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri fındıkla ilgili stratejik bilgileri personele aktardı.
Eğitimli çiftçilerle kaliteli fındık üretimi Haber: Samsun İl Enformasyon

Personel eğitimle bilinçlendiriliyor, fındıkta verim artışı hedefleniyor.

Üretimin her aşamasında üreticilere destek olan teknik personel, Samsun’da düzenlenen fındık yetiştiriciliği eğitimlerine katıldı.

Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ümit Serdar, teorik ve uygulamalı derslerde Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeline fındıkla ilgili yeni bilgileri aktardıklarını belirtti.

Serdar, “Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Fındık Alanları Teknik Uygulamalarla İyileşiyor Projesi kapsamında bir konferans verdik. Şimdi de arazide uygulamasını veriyoruz. Fındıkta 19 Mayıs Üniversitesi olarak Bahçe tesisinden alında gübrelemesi, hastalık zararlıları hemen hemen her konuda çalışmalarımız ayrıca fındık dip sürgünü konusunda patentimiz var. Bu yeni gelişmeleri teknik elemanlarıyla, ziraat mühendisleriyle, teknisyen arkadaşlarımız ile araziye gelerek bizzat uygulamalı olarak göstermiş bulunuyoruz. Çünkü teorik ile pratik bazen değişiyor, bunu iyi ayarlamak gerekiyor.” dedi.

Eğitimlerin, üretimdeki yanlış uygulamaların önüne geçmekte faydası olacağını vurgulayan Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya da, “Sabahtan verilen teorik eğitimin uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Bitki besleme dediğimiz olay bitkinin geliştiği yer toprak ve toprak özelliklerini göz ardı ederek, topraktaki besin maddelerinin sadece alınabilir maddeleri üzerinden değil de toprak özelliklerini, bir bütün olarak görerek yapılan bir gübreleme faaliyetlerinden bahsettik. Bitki besleme ve gübreleme faaliyetlerinde topraktan ve yapraktan yapılan gübreleme çalışmaları aslında bir bütünün iki ayrı parçasıdır. Yapılan yanlış uygulamalar, asiti olmayan topraklara yapılan kireçleme uygulamaları yada asit karakter gösteren topraklarda fizyolojik asit reaksiyonlu gübrelerin, kullanılmaması gibi bir çok konuya değinmeye çalıştık. Yapılan bitki budama faaliyetleri sonrasında daha düzgün bir bitki gelişimi için toprak analizine dayalı doğru arazinin ekolojik koşullarına uygun gübreleme faaliyetleri içerisinde bulunulması gerekli. Bu konuların önemine dikkat çektik” şeklinde konuştu.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü “Fındık Alanları Teknik Uygulamalarla İyileşiyor Projesi” ile fındıkta kalite ve verimin arttırılması hedefleniyor.
samsun fındık eğitim teknik personel proje ondokuz mayıs ziraat tarım ve orman