Ekim nöbetine destek

07 November Thursday, 2019
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Bitkisel Üretim Desteklemelerinde Münavebe Uygulamaları ve Çanakkale’de Uygulanabilir Münavebe sistemleri konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Ekim nöbetine destek Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Çanakkale’de düzenlenen eğitim toplantısında üreticilere ekim nöbeti uygulamalarının önemi anlatıldı.

Toprağın korunması için büyük önemi olan ekim nöbeti uygulamaları çiftçilerin destek alabilmeleri için de gerekli şartlardan biri.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ eğitim programının açılışında yaptığı konuşmada, toprağın verimliliğini korumak için, ekim nöbeti uygulanmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Karadağ, “Tarımsal üretim; zor, uğraşı isteyen, meşakkatli bir sektördür. Bitkisel üretimde; en yüksek verimi elde edebilmek, en ekonomik şekilde üretim yapabilmek ve birim alandan en yüksek geliri elde edebilmek için bazı uymamız gereken kurallar, yetiştiricilikte yapmamız gereken işlemler vardır.  Bunlardan bir tanesi de münavebeli ekim, diğer adıyla ekim nöbetine uyarak yetiştiricilik yapmak.

Toprağın verimliliğini korumak için, ekim nöbeti uygulanması bir zorunluluktur. Ekim nöbeti uygulanması ile  toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı iyileştirilmekte, toprakta organik madde arttırılmakta, daha fazla su tutması sağlanmakta, toprağın verimliliği yükseltilmekte, yabancı otlar ve hastalık - zararlılarla mücadele etkinliği artırılmaktadır.

Bu amaçla Bakanlığımız;  "2018 üretim yılından başlamak üzere, çeltik ve örtüaltı üretimler hariç olmak üzere bir parsele üç yıl süreyle arka arkaya aynı tek yıllık bitki ekilirse, üçüncü üretim sezonu için destekleme ödemeleri yapılmaz." hükmü ile 2018 yılından itibaren bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanmada münavebe şartı getirmiştir.

Aynı tarlada;  2018 ve 2019 üretim yıllarında aynı ürünü yetiştirmiş olan ve 2020 üretim sezonunda da aynı ürünü yetiştirmeyi planlayan üreticilerimiz, Tebliğin ilgili maddeleri gereğince hem mazot/gübre desteğinden hem de varsa fark ödemesi desteklemeleri gibi diğer bitkisel üretim desteklemelerinden faydalanamayacaktır.” ifadelerini kullandı.  

Eğitim programında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel ve Çanakkale Onsekiz Mart Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin ekim nöbeti sistemleri ve havza bazlı destekleme modeli konularında sunum yaptı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde yapılan eğitim ve bilgilendirme toplantısına çok sayıda üretici katıldı.

Katılımcıların münavebe diğer adıyla ekim nöbeti ile ilgili sorularını yanıtlayan uzmanlar üreticileri uygulamalar ve desteklemeler hakkında bilgilendirdi.
 
çanakkale münavebe ekim nöbeti tarım orman